AB üyesi 8 ülkeden şaşırtmayan İdlib açıklaması: Kaygılıyız

Avrupa Birliği (AB) üyesi 8 ülke, Suriye ordusunun İdlib'e ilerleyişine ilişkin açıklama yaparak kaygılı olduklarını belirtti.

AB üyesi 8 ülkeden şaşırtmayan İdlib açıklaması: Kaygılıyız

Avrupa Birliği (AB) üyesi 8 ülke, Suriye ordusunun İdlib’e ilerleyişine ilişkin açıklama yaparak kaygılı olduklarını belirtti.

İsveç’in BM Daimi Temsilcisi Skoog tarafından İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İsveç, Belçika ve Polonya adına yapılan açıklamada İdlib’teki askeri hareketliliğe değinilerek ‘diplomatik çözüm’ çağrısında bulunuldu.

Açıklamada söz konusu ülkelerin Türkiye ve Birleşmiş Milletlerin (BM) acil diplomatik çözüm çabalarına destek verdiklerini ifade edildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı girişinde grup adına konuşan İsveç’in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog, İdlib’e yapılacak askeri bir operasyonun bölgeyi daha da tehlikeli hale getireceğini savunarak “Suriye’nin kuzeybatısında, Suriye rejimi ve Rusya tarafından arttırılan, siviller için potansiyel bir felakete dönüşebilecek askeri hareketlilikten ciddi şekilde kaygılıyız.” ifadelerinde bulundu.

‘Toplu göçler olabilir’

Suriye hükümetinin ilerleyişinden rahatsızlıklarını dile getiren Skoog “İdlib’e yapılacak tam ölçekli bir askeri saldırı, bölgede yaşayan bir milyon çocuk dahil 3 milyondan fazla sivilin hayatını tehlikeye atacak. Rejimin acımasız kuşatması ve askeri operasyonları nedeniyle zaten yerlerinden edilen siviller de dahil olmak üzere bu yeni toplu göçlere sebebiyet verebilir.” dedi.

Yine kimyasal silah iddiasına sığınan BM temsilcisi, Suriye’de herhangi bir kimyasal silah kullanımının da kabul edilemeyeceğini ifade etti.

‘Türkiye’yi destekliyoruz’

Temsilci Skoog, Astana sürecine değinerek “Bu noktaya kadar acil diplomatik çabaları için Türkiye ve BM’ye desteklerimizi açıklıyoruz.” dedi.

Skoog, Güvenlik Konseyi üyesi AB ülkelerinin yarın BM’de insani felaketin önlenmesi konusunda görüşlerini alıp değerlendirmeler yapmak üzere Suriye muhalefeti ile de bir araya geleceklerini aktardı.

Tahran’da yapılacak Astan zirvesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Skoog Rusya ve İran’a ateşkese uymaları çağrısı yaptı.

Skoog ayrıca ülkedeki nüfus ile tıbbi ve eğitim yapılarının korunmasının, uluslararası insan hakları çerçevesinde sürdürülebilir insani yardımların ulaşımının sağlanmasının da Suriye rejiminin sorumluluğunda olduğunu belirtti.