AB: Türkiye’nin operasyonu, Afrin’deki insani durumu daha zor hale getirdi

AB Dışişleri Bakanları, Türkiye tarafından Suriye’nin kuzeyinde düzenlenen Afrin operasyonu insani durumu daha zor hale getirdiğinin ifade edildiği belgeyi kabul etti

AB: Türkiye’nin operasyonu, Afrin’deki insani durumu daha zor hale getirdi

Brüksel bugün Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkenin dışişleri bakanlığına ev sahipliği yaptı. Brüksel’de toplanan AB Dışişleri Bakanları, Türkiye tarafından Suriye’nin kuzeyinde düzenlenen Afrin operasyonu insani durumu daha zor hale getirdiğinin ifade edildiği belgeyi kabul etti.

AB tarafından yayımlanan bildiride; “Astana’da başlatılan süreçte garantör ülkeler olan Rusya, İran ve Türkiye, Suriye’deki insan hakları ihlallerinin azaltılmasında, bölgedeki ‘düşmanca’ aktivitelerin sonlandırılmasında ve çatışmasızlık bölgeleri ilan edilen yerlere insani yardımların sağlanmasında zayıf kalmışlardır. AB, bu noktada, Suriye’yle ilgili sosyal ve demografik raporlara ilişkin güçlü endişeleri dile getirmektedir. ” ifadeleri yer aldı.

‘Afrin operasyonu, yerel halkın yer değiştirmesine neden oldu’

Türkiye’nin Afrin’de düzenlediği operasyon da AB’nin gündemindeydi. Yayımlanan bildiride, “Türkiye’nin askeri harekatı, insani durumu daha zor hale getirdi, yerel halkın yer değiştirmesine neden oldu. AB, başta Türk ordusunun harekatının ardından Afrin’de olmak üzere, Suriye’nin kuzeybatısındaki insani durumun kötüye gitmesinden derin endişe duyuyor ve sivil kuruluşlar için güvenli, engelsiz ve hızlı erişim sağlanmasının gerekliliğinin altını çiziyor.” ifadelerine yer verildi.