81 ildeki camilerde 'cemaat' methiyesi!

Türkiye genelinde okutulan Cuma hutbelerinde 'cemaat'in ihanetle anılmasından duyulan üzüntü dile getirilirken, kavramın "gerçek anlamı" açıklanarak meşruiyet kazandırılmaya çalışıldı.

81 ildeki camilerde 'cemaat' methiyesi!

Cemaat ve tarikat yapılanmalarının varlıklarının Türkiye’de son dönemde daha sık sorgulanmaya başlanmasından rahatsız olan Diyanet İşleri, bu haftaki Cuma hutbesinde cemaatlere methiye düzdü.

Diyanet’in hazırladığı ve Türkiye genelindeki camilerde okunan Cuma hutbesinde, cemaatlerin son dönemde ‘fitne’ ve ‘ihanet’le anıldığına dikkat çekilirken, sözkonusu yapıların varlıkları “Cemaat kelimesi kadın, erkek, yaşlı, genç, zengin, fakir, engelli, engelsiz toplumun her kesiminden, her yaştan ve her sınıftan Müslüman’ı içinde barındırır” denilerek meşrulaştırmaya çalışıldı.

Diyanet’in ‘Cami ve Cemaat adabı’ konulu hutbesindeki o bölüm şöyle:

“Huzur ve güven vadederek bizleri toplayan cami, İslam’ın sembolü, birliğimizin ve dirliğimizin nişanesidir. Peygamber Efendimizin ifadesiyle camiler, “Allah katında en makbul mekânlardır.”2 Ezanlarıyla insanlığı kurtuluşa çağıran, mihrabıyla küfre ve cehalete savaş açan, minber ve kürsüsüyle ilim ve hikmetin basamaklarında yücelten, omuz omuza saf tutan müminlerin kardeşliğini ve ümmet olma bilincini pekiştiren mukaddes bir yapıdır cami. Cemaat ise; ibadet amacıyla Allah’ın huzurunda bir araya gelip namaz kılan Müminlerin ortak adıdır. Cemaat; medeniyetimizde yer etmiş, dinî bir kavramdır. Üzülerek ifade etmek gerekir ki, tüm dini değerlerimizi ve kavramlarımızı istismar eden bir örgüt, cemaat kavramını da çarpıtarak ve ayrışmaya yol açacak şekilde kendine mal etmeye çalışmış, tevhit ve vahdetin sembolü olan bu kavramı, fitne ve fesatla, ayrılık ve ihanetle beraber anılır hale getirmiştir. Hâlbuki geleneğimizde cemaat olmak, tevhit bilinciyle kaynaşmak, vahdete ermek demektir. Birlikte dirliği elde etmektir. Bu yönüyle cemaat kelimesi kadın-erkek, yaşlı-genç, zenginfakir, engelli-engelsiz toplumun her kesiminden, her yaştan ve her sınıftan Müslümanı içinde barındırır.”