700 milyon dolarlık serveti olan Ali Koç: Hepimiz aynı gemideyiz

Türkiye'nin büyük sermaye grubu Koç Holding'in Başkanvekili Ali Koç, da ekonomideki son gelişmeleri yorumlarken "Hepimiz aynı gemideyiz" teranesine başvurdu.

700 milyon dolarlık serveti olan Ali Koç: Hepimiz aynı gemideyiz

Türkiye’nin büyük sermaye grubu Koç Holding’in Başkanvekili Ali Koç, Türkiye ekonomisinin son durumuna ilişkin değerlendirmesinde, özel sektörünün borç yapısı nedeniyle endişelenmemenin mümkün olmadığını belirtti. Durumun kendileri açısından iyi olduğunu belirten Koç, “Ama bizim iyi olmamız yeterli değil. Sonuçta bizim yatırımlarımızın ve kazancımız çoğu ülkemizde. Hepimiz de aynı gemideyiz.” dedi.

Habertük’ten Rahim Ak’ın haberine göre Ali Koç, Türkiye’de ve dünyada ekonominin gidişatına yönelik “endişeleri” bulunduğunu söyleyen Koç, özel sektör borçlarının endişe verici olduğuna dikkat çekerken Merkez Bankası politikalarının yetersizliğine işaret etti. Koç şu ifadeleri kullandı:

“Bence gerek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, gerek ekonomi yönetimi olsun Nisandan sonra beklenen tepki ve refleksleri veremedi veya vermekte bir nebze geç kaldı. Temmuz ve bilhassa Ağustosta kurların yükselmesiyle endişelerimiz normale göre çok arttı. Kurlar, enflasyonu da etkiledi. Şu an ekonomik kriz var diyecek bir durum olmayabilir ancak geldiğimiz noktada, Türk özel sektörünün içinde bulunduğu borç yapılanması açısından, bunun ne kadarı döviz ne kadarı TL, ne kadarı uzun ne kadarı kısa vadeli diye baktığımızda endişelenmemek mümkün değil. Buna mukabil, kamu borçlanması açısından birçok ülkeden çok daha iyi konumdayız. Her şeye rağmen bankacılık sektörünün de şu an için sağlam olduğunu düşünürsek, doğru ekonomik koordinasyonu sağlayıp, doğru hamleleri yaparsak içinde bulunduğumuz durumdan minimum tahribatla en kısa zamanda çıkabilecek yeteneğe sahip olduğumuzu düşünüyorum.”

“DEMOGRAFİK OLARAK TEHLİKELİ DURUMDAYIZ”

Türkiye’nin kamu borçlanması tarafında iyi durumda olduğunu ama buna mukabil özel sektör borçlanmasında da bir o kadar ters tarafta olduğuna işaret eden Koç, “Türkiye 15 yıldır öyle ya da böyle serbest piyasa ekonomisine dünya ticaretine tamamen entegre olmuş bir ülke. Bunun sayesinde de hem ticaret hacmimiz çok arttı hem de çektiğimiz yabancı sermaye çok arttı. Şu an biraz çıkıştan iniş dersek, her çıkışın bir inişi de vardır, önemli olan sıkıntılı dönemdeki süreci minimum tahribatla en kısa sürede atlatabilmek. Bunu da atlatabilecek cephanelik diyelim şartlar diyelim sahip olduğumuzu düşünüyorum. Bizim ülkemiz genç dinamik bir ülke, demografik olarak avantajlı sayabileceğimiz ama demografik olarak da tehlikeli sayabileceğimiz bir noktadayız. Bunlara iş sağlamak durumundayız” diye konuştu.

ALİ KOÇ’LA DA AYNI GEMİDEYMİŞİZ

“Türkiye’nin potansiyeline inanıyoruz ve uzun vadeli yatırımlar yapıyoruz.” diyen otomotivde elde ettikleri kara vurgu yapıp “Son 3 yıldır da otomotiv sektöründe rekor üstüne rekor kırıyoruz. Şu an yaşadığımız sürecin üzerinden henüz 3 ay bile geçmedi. Bu dönemin, gerek Tofaş gerek Ford Otosan tarafında uzun vadeli yatırımlarımızı etkileyecek bir unsur olmadığını vurgulamak istiyorum.” ifadelerini kullandı.

Sözlerinin devamında ise “Biz grup olarak iyi durumdayız ama bizim iyi olmamız yeterli değil. Sonuçta bizim yatırımlarımızın ve kazancımız çoğu ülkemizde.” diyen Koç, “Hepimiz de aynı gemideyiz.” demeyi ihmal etmezken “İşler toparlanmazsa biz belki başkalarına göre daha az etkileniriz. Çünkü bilançolarımız, borçlanma seviyelerimiz daha sağlıklı. Ama hepimiz etkileniriz bu işten” diye konuştu.

EN BÜYÜK GRUP, DEVASA SERVET…

Ali Koç, Forbes’ın 2017 yılında hazırladığı ”En zengin 100 Türk” listesinde 50. sırada yer almıştı. Bu listede Ali Koç’un serveti 700 milyon dolar olarak gösterilmişti. Ali Koç’un yönetiminde olduğu Koç Holding de 2017 yılına göre 27 milyar doların üzerindeki cirosuyla Türkiye’nin en büyük sermaye grubu.