657'ye büyük saldırı başlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı 'Yeni Ekonomi Programı'nda kamu emekçilerinin haklarını belirleyen 657 Sayılı Kanun'da da önemli geriye gidişler olması bekleniyor.

657'ye büyük saldırı başlıyor

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl sinyalini vermeye başladığı 657 Saylı Kanun Devlet Memuru Kanunu’nun emekçiler aleyhine değişimi için ilk adım atılıyor.

Kamu emekçilerinin başta iş güvencesi olmak üzere bir çok hakkını elinden alması beklenen düzenlemeye ilişkin yandaş medyada çıkan ilk haberlerde “memurun çalışacağı saatleri kendisinin belirlemesi”, “mesainin çalışanların ihtiyaçlarına göre ayarlanması”, “kendisine daha fazla vakit ayırması” gibi yaldızlı sözler yer alsa da, “esnek çalışma” adı altında performansa dayalı çalışma düzeninin adım adım hayata geçirilmesi bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı ‘Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) sözkonusu düzenlemede de yapılmak istenen değişilikler “Kamu kurumlarının ve çalışanların ihtiyaç ve tercihleri uyumlaştırılacaktır. Hizmetin özelliğine göre uygulanacak esnek çalışma modelleri ile çalışanların iş yaşam dengesini kurarak aile ve sosyal yaşamlarına, kurs ve eğitim programlarına daha fazla vakit ayırabilmeleri sağlanacaktır. Kamu kurumlarının esnek çalışma ile iş tatmini ve verimi yüksek işgücüne sahip olmaları sağlanacaktır.” ifadeleri ile anlatılıyor.

Ülkeyi şirket gibi yönetmek istediğini bir çok kez dile getiren Erdoğan’ın, kamu emekçilerini de dev bir anonim şirketin performansa dayalı çalışan, işine son verilmesi son derece kolaylaşmış elemanları haline getirmek istediği iyi biliniyor.

Yapılacak düzenlemeyle kamu genelinde yapılacak norm kadro çalışması sonrasında yetenek ölçümü ve performans değerlendirmeleri başlayacak. “Performans”, “başarı puanı”, “hedef”, “görev”, “yetkinlik” ve “vatandaş memnuniyeti” gibi başlıklar birer kriter haline getirilerek yüzdelik ağırlıklarına göre belirlenecek. Buna göre “verimli çalıştığı” görülen memurlar teşvik edilerek, ödül verilecek.