6 ayda 78 fabrika yangını: 'Bu yangınlar incelenmeli'

Son dönemde art arda meydana gelen fabrika yangınlarına dair Kimya Mühendisleri Odası bir açıklama yayınlayarak 'yangınlar incelenmeli' dedi

6 ayda 78 fabrika yangını: 'Bu yangınlar incelenmeli'

Son dönemde art arda meydana gelen fabrika yangınlarına dair Kimya Mühendisleri Odası bir açıklama yayınlayarak ‘yangınlar incelenmeli’ dedi. İstanbul İtfaiyesi’nin istatistiklerine göre,  bu yılın ilk 6 aylık döneminde İstanbul’da 78 fabrikada yangın çıkarken, son 5 yılda yanan fabrika sayısı 836 olarak açıklandı.

Kimya Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamada  sadece 2017 yılında Türkiye genelinde 182 fabrikada yangın çıktığı ya da fabrikalarda patlama yaşandığı paylaşılırken, yangınların 48’i tekstil, 36’sı plastik, 30’u gıda, 24’ü boya ve petrokimya fabrikalarında meydana geldiği de aktarıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, son dönemde artan fabrika yangınlarını Meclis gündemine taşıyarak “Ülkemizde özellikle son bir yılda, başta İstanbul olmak üzere sanayi merkezi özelliği taşıyan illerimizde çıkan fabrika yangınları dikkat çekici boyutlara erişmiştir” yazılı bir soru önergesi sundu. Tekin’in soru önergesinde, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a dönük şu sorular yer aldı:

– 2017’den beri kaç fabrikada yangın ve patlama gerçekleşti, bu yangınlarda kaç yurttaşımız yaralandı ve hayatını kaybetti?

– İşçi sağlığı ve güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturan yangınlar neden önlenemiyor?

– Fabrika yangınlarının kaçında; Yangından Korunma Yönetmeliği’ne uygun davranılmadı?

– Yaşanan yangınlar sonucunda; sigorta şirketleriyle ne tür itilaflar yaşanmaktadır? 2017 yılından günümüze kadar geçen sürede, sigorta şirketleri tarafından karşılan zararın toplam tutarı nedir?

– Kentsel dönüşümde, sanayi sektörünün plansızca kent çeperlerine doğru sürüklenmesi sonucunda gerçekleşen yangın sayısında ne yönde artış oldu?

– Yangınlar sonucunda kapanan fabrikaların başta işsizlik ne gibi ekonomik sonuçları olacak?