'3 yeni KHK geliyor'

24 Haziran seçimlerinin ardından geçilen "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"ne ilişkin 3 KHK'nin bu hafta içinde çıkarılacağı iddia edildi

'3 yeni KHK geliyor'

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş için beklenen kanun hükmünde kararnameler (KHK), bu hafta gündem oluşturacak.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre, yeni sistem için ilk etapta üç ayrı kararname çıkarılacağı belirtilirken, bunlardan ikisi mevcut hükümet, sonuncusu da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yayınlanacak. Böylece Türkiye, 1 No’lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle tanışmış olacak.

Başbakan’a ait yetkiler Cumhurbaşkanı’na aktarılacak

Mevcut hükümet, seçimden önce TBMM’den aldığı Yetki Yasası kapsamında iki KHK çıkartacak. İlk kararnameyle Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu’na yasalarda yapılan atıflar kaldırılacak. Atıfların 800 ayrı kanunu ilgilendirdiği belirtildi. Başbakan ve Bakanlar Kurulu ifadelerinin yer aldığı 5 bin civarında madde ayıklanacak. Başbakana ait tüm yetkiler, Cumhurbaşkanı’na aktarılacak.

İkinci kararname, hükümetin aldığı yetki yasası çerçevesinde tüm bakanlıkların teşkilat yasaları, mülga olacak şekilde iptal edilecek. Bu hafta, Cumhurbaşkanı’nın yemininden önce çıkarılacak bu KHK’ler nedeniyle devlet işleyişinde bir boşluk olmaması için yürürlük maddelerinde önlem alınacak. Yürürlük maddelerinde, yenileri kurulana kadar mevcut sistemin devam edeceği belirtilecek.

16 bakan atanacak

Cumhurbaşkanı’nın yemin edip göreve başlamasıyla yeni hükümet kurulmuş olacak ve yetki yasası görevini tamamlayacak. Cumhurbaşkanı tarafından 1 No’lu kararname yayınlanacak. Bu kararnameyle bakanlıkların kuruluşu gerçekleştirilecek, yeni teşkilat şeması belirlenecek. 16 bakanlığın kuruluşuna ilişkin kararnamelerin yayınlanmasının hemen ardından da yeni bakanlar atanacak. Bakanların atamasıyla ilgili bir süre sınırı bulunmuyor. Ancak 16 bakan atamasının aynı anda yapılacağı belirtiliyor. Ardından sıra bürokrat atamalarına gelecek.

Yeni sistemde müsteşarlıklar kaldırılacağı için birden fazla bakan yardımcısı atanacak.

Müsteşarlık kalktığı için Milli İstihbarat ve Savunma Sanayii ‘başkanlık’ olacak; diğer başkanlıklarla birlikte Cumhurbaşkanlığı’na bağlanacak.