"10 Ekim'i protesto edenler değil, katliamın gerçek sorumlular yargılansın"

"10 Ekimi protesto edenler değil, katliamın gerçek sorumlular yargılansın"

10 Ekim Ankara Katliamının hemen ardından 13 Ekim 2015’te, katliamı protesto eden sendika, meslek odaları ve demokratik kitle örgütü temsilcilerine Cumhurbaşkanı’na hakaret ve Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten 18 kişiye soruşturma, soruşturma sonrası Cumhurbaşkanı’na hakaretten 6 kişiye dava açılmıştı.

DİSK İstanbul Bölge Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu
ve TTB İstanbul Tabip Odası yaptığı ortak açıklama ile 10 Temmuz’da  (yarın) görülecek davaya çağrı yaptı.

Yapılan çağrıda “10 Ekimi protesto edenlerin değil,  katliamın gerçek sorumlularının yargılanması gerektiği” vurgulanırken şu ifadeler yer aldı;

“10 Ekim 2015’te, barış ve demokrasiden yana emek ve meslek örgütleri olarak ülkemizin içinden geçtiği şiddet ve çatışma ortamının sona erdirilmesi için ‘Savaşa inat, barış hemen şimdi’ şiarıyla Sıhhiye Meydanı’nda buluşma çağrısı yapmıştık. Türkiye’nin 81 ilinden Türkiye’nin başkentine, “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi” için gelen on binlerce yurttaşın toplandığı alanda, tüm kamu sorumlularının gözü önünde binlerce kilometre öteden taşınan canlı bombalarla bir katliam yapıldı. Yüreği insan sevgisiyle ve barış özlemiyle dolu 102 arkadaşımız patlamalarda hayatını yitirdi, 500’e yakın arkadaşımız ise yaralandı.

Ankara’da meydana gelen, milyonların emek, barış, demokrasi talebini kana bulayan büyük katliam, ülkenin dört bir tarafında lanetlenmiş, emek ve meslek örgütleri grevlerini sürdürürken toplumun değişik kesimleri boykotla, protestolarla tepkilerini dile getirmişlerdir.

10 Ekim Ankara Katliamının hemen ardından 13 Ekim 2015’te İstanbul Sirkeci Tren Garı’nda toplanarak Beyazıt’ta açıklama yapma talebimiz Valilik tarafından engellenmiş, katliamı protesto eden sendika, meslek odaları ve demokratik kitle örgütü temsilcilerine Cumhurbaşkanı’na hakaret ve Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten 18 kişiye soruşturma, soruşturma sonrası Cumhurbaşkanı’na hakaretten 6 kişiye dava açılmıştır.

10 Ekim Katliamı sonrası ilan edilen 3 günlük ulusal yasta bile tepkisini göstermek isteyen insanlara dava açılması, henüz katiller bile cezalandırılmadan katliamı protesto edenlerin yargılanıp, katliamında açık sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin yargılanmaması toplum vicdanını yaralamaktadır.

10 Temmuz Salı, 09.30’da Çağlayan 15.Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşmada arkadaşlarımızın yanında olacağız. Katliamı protesto edenlerin değil katliamın sorumlularının yargılanmasını ve davada yargılanan tüm arkadaşlarımızın beraat etmelerini talep ediyoruz.

Basına ve kamuoyuna saygı ile duyurulur.”