1 milyon öğrenci tarikatların elinde!

AKP ile birlikte iktidar ortağı durumuna gelen tarikat ve cemaatlerin gücüne ilişkin çarpıcı veriler raporlaştırıldı.

1 milyon öğrenci tarikatların elinde!

9 Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esergül Balcı ve gönüllü ekibinin Türkiye’nin 16 ilinde yaptığı yüz yüze görüşmeler sonrasında yayımladığı rapor İzmir’de Eğitim-İş üyeleriyle paylaşıldı.

Hazine kaynaklarından milyarlarca liranın ‘dernek’, ‘vakıf’ ve ‘sivil toplum örgütü’ şemsiyesi altında çalışan tarikatlara aktarıldığı belirtilen raporda, şu saptamalara yer verildi:

* Türkiye’de bir milyon çocuk tarikatların elinde eğitim görüyor.

* 2.6 milyon vatandaşın bir tarikatla organik bağı bulunuyor. Tarikat üyesi olan ya da faaliyetlerine sürekli katılan kişi sayısı ise 1.1 milyon. Sempatizan/destekçi/üye olmasa da toplantılarına en az bir kez katılmış ve yeniden katılabileceğini ifade eden kişi sayısı 1.5 milyon.

* Tarikat üyesi olduğunu ifade edenlerin yüzde 9’u ılımlı İslam tabirini reddediyor. Bunlar, İslam’ın özünün cihat olduğuna inanıyor. 234 bin tarikat üyesi potansiyel şiddet eğilimli ve teröre yatkın kişiler.

* Türkiye’de belli başlı 30 tarikat silsilesi ve bunların 400 kolu var. Sadece İstanbul’da 445 tekke faaliyetlerini açıktan sürdürüyor. Türkiye genelinde 800’ün üzerinde faal medrese bulunuyor.

* MEB verilerine göre, Türkiye’deki özel öğretim kurumu sayısı 10 bin 53’tür. Bu kurumların 3’te 1’i mutlaka bir tarikata bağlı.

* Tarikat okul ve yurtlarındaki öğrenci sayısı 210 bin dolayındadır (üniversiteler hariç). 4 binin üzerindeki özel yurdun 2 bin 480’i bir tarikatla bağlantılıdır. Tarikatlara bağlı yurtların kapasitesi 380 bin. Bu yurtlarda kalan öğrenci sayısı 224 bini buluyor.

* Medreselere kaydolma yaşı ülkenin bazı bölgelerinde 3’e kadar düşüyor.