Zonguldak Limanı'nda anti-tank füze parçaları yakalandı!

Zongıldak Limanı'nda bir TIR'da anti-tank füze parçaları ele geçirildi.

Zonguldak Limanı'nda anti-tank füze parçaları yakalandı!

Ukrayna’dan Zonguldak Limanı’na gemi ile gelen TIR’da yapılan aramada anti-tank füzelerine ait 4 parça ele geçirildi. Gözaltına alınan İranlı TIR şoförü 38 yaşındaki E.E.’nin tutuklandığı öğrenildi.

Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, geçen 27 Nisan Çarşamba günü Ukrayna’dan gelen “Cenk-A Gemisi”nde İran plakalı TIR’ı X-Ray cihazından geçirdi. Dorsesinde şüpheli cisimler fark edilen TIR’da Cumhuriyet savcısının talimatıyla arama yapıldı. Aramada dışarı çıkarılan cisimlerin anti-tank füzelerine ait 2 dürbün ve 2 tetik mekanizması olduğu tespit edildi.

İl Emniyet Müdürlüğü’nden gelen ekibin incelemesi ardından anti-tank füze parçaları karayoluyla İstanbul’a gönderildi.

Gözaltına alınan TIR şoförü İran uyruklu E.E., adliyeye sevk edildi. Füzeleri İran’a götürmek istediği ifade edilen E.E., nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı. Cumhuriyet Savcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı.

Bakanlık’tan açıklama

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Zonguldak Limanı’nda ele geçirilenlerin, Rus yapımı 9K111 FAGOT veya 9K113 KONKURS anti-tank savar güdümlü füzenin üç ana parçasından iki ana parçası olan; tetik-ateşleme ile nişan hedef tespit ve dürbün mekanizması olduğu belirtildi.

Bakanlık’tan yapılan açıklamada aracın kabin kısmında askeri dürbün ve mekanizma parçalarının görülmesi üzerine yapılan detaylı aramada, aynı dürbün ve mekanizmadan çekicinin rüzgarlığında ve malzeme dolabında da bulundu.

Söz konusu eşyaların bilgilerinin ilgili birimlerce paylaşıldığına yer verilen açıklamada, “Bunların son zamanlarda PKK, DAEŞ, PYD gibi terör örgütleri tarafından kullanılan Rus yapımı 9K111 FAGOT veya 9K113 KONKURS anti-tank savar güdümlü füzenin üç ana parçasından iki ana parçası olan; tetik-ateşleme ile nişan hedef tespit ve dürbün mekanizması olduğu tespit edilmiştir.” ifadesine yer verildi.

Füze sistemini Kiev’de İran vatandaşı üniversite öğrencisinden İran’a götürmek üzere aldığını, teslimat sonucu parça başına ücret karşılığında anlaştığını beyan eden şahıs tutuklandı. Olayla ilgili soruşturma Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülüyor.

(Cumhuriyet)