Zimbabve'de neler oluyor?

Ordu ve iktidar partisi darbe iddialarını reddediyor ve bunun yalnızca kansız bir dönüşüm olduğunu belirtiyorlar.

Zimbabve'de neler oluyor?

Zimbabve’de dünden beri askerler ve tanklar başkent Harare sokaklarında. Ordu ve iktidar partisi darbe iddialarını reddediyor ve bunun yalnızca kansız bir dönüşüm olduğunu belirtiyorlar.

37 yıldır Zimbabve’yi yöneten 93 yaşındaki Robert Mugabe kendisinden sonra ülkenin başına geçmesi beklenen yardımcısı Emmerson Mnangagwa’yı 6 Kasım’da görevden almış ve yerine 52 yaşındaki karısı Grace Mugabe’yi getirmişti. Savaş gazisi olan 75 yaşındaki Mnangagwa için ordu harekete geçti ve dün akşam saatlerinde tanklar başkent sokaklarına indi.

Genelkurmay Başkanı Constantino Chiwenga askeri müdahaleden bir gün önce Mnangagwa için adım atmaya hazır olduklarını söylemişti. Chiwenga salı günü yaptığı ve 90 üst düzey ordu komutanlarının katıldığı basın toplantısında iktidardaki Zimbabve Afrika Ulusal Birlik- Vatansever Cephesi’ndeki (ZANU PF) tasfiyelerin “net bir şekilde bağımsızlık mücadelesine katılanları hedef aldığını” söylemişti. Başkan Mugabe tarafından görevden alınan Mnangagwa da 1970’lerde ülkenin bağımsızlık mücadelesinde yer alan isimler arasında bulunuyor.

Ordu ve iktidar partisi: Bu bir darbe değil

İlerleyen saatlerde ise başkan Mugabe’nin gözaltına alındığı bilgisi geldi. Ancak ordunun bu müdahalesine rağmen ordudan ve iktidardaki ZANU PF’den “bu girişimin bir darbe olmadığı ve kansız bir dönüşüm süreci olduğu” açıklamaları geldi.

Devlet televizyonu ZBC’de Tümgeneral Sibusiso Moyo tarafından yapılan açıklama şu şekilde: “Ulusumuza ekselansları cumhurbaşkanımız ve ailesinin güvende olduğunu ve güvenliklerinin garanti edildiğinin teminatını vermek isteriz. Bizler yalnızca, cumhurbaşkanının etrafında olan ve ülkemize hem sosyal hem de ekonomik zarar veren suçluları hedef alıyoruz. Görevimizi tamamladıktan sonra durumun da normale dönmesini bekliyoruz”.

Öte yandan, Moyo’nun açıklaması sonrası ülkedeki radyolardan Zimbabwe bağımsızlık marşları çalınmaya başlandı.

İktidar partisi ZANU PF ise yaşananların bir darbe olmadığını, Zimbabve’de hayatın normal olduğu açıklamasında bulundu. Twitter hesabından yapılan açıklamada “Bu bir darbe değil, yönetimin kansız bir şekilde el değiştirmesidir. Yolsuzluğa bulaşmış sahtekarlar ve karısı tarafından kullanılan yaşlı bir adam gözaltına alınmıştır. Duyulan birkaç silah sesi de bazı sahtekarların tutuklamaya direnmesi sonucunda yaşanan ufak çatışmalardır” denildi.

Operasyonun hedefinde kimler olduğuna dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Ancak Reuters, Maliye Bakanı Ignatius Chombo’nun gözaltına alınanlar arasında olduğunu duyurdu.

ABD ve Birleşik Krallık ise Harare’deki büyükelçilikleri vasıtasıyla vatandaşlarına sokağa çıkmama uyarısında bulundu.