Zafer Çağlayan'ın 'kod adı' ortaya çıktı: Mal varlığına el konabilir

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında ABD'de açılan davadan ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Zafer Çağlayan'ın 'kod adı' ortaya çıktı: Mal varlığına el konabilir

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan hakkında milyonlarca dolar ve mücevher rüşvet aldığı iddiası ile ABD’de açılan davadan ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. İddianamede Çağlayan’ın kod adının, Türkçe ‘Abi’ olarak yer aldığı öğrenildi.

ABD’de tutuklu yargılanan işadamı Rıza Sarraf davasına ek iddianameyle eski bakanlardan Zafer Çağlayan da sanık olarak eklendi. 53 sayfalık ek iddianamede Çağlayan’ın kod adı, Türkçe ‘Abi’ olarak yazıldı. İddianamede, Çağlayan’ın bakanlığı sırasında Sarraf’tan on milyonlarca dolarlık nakit ve mücevher rüşvet aldığı, İran devleti lehine hizmet sunduğu ileri sürülüyor.

Cumhuriyet’ten İsmail Küçükkaya‘nın haberine göre, Savcılık Çağlayan’ın kod adı olarak ‘Abi kullanırken; bunu iddianamede özellikle Türkçe yazdığı görülüyor. Sarraf ve adamlarının ‘Abi’si olarak kayıtlara geçen Çağlayan’ın kodu Türkçe olarak 53 sayfalık iddianamede tam ’24 kez’ geçiyor.

Dosyada 17-25 Aralık soruşturması kayıtlarına ek olarak ABD savcılığının elinde ‘yüzbinlerce e-mail ve onbinlerce telefon tapesinin’ bulunduğu iddia ediliyor.

Mal varlıklarına el konabilir

Sarraf’la ilgili tüm duruşmaları takip eden CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan ise, “ABD yasalarına göre suç işlerken kullanılan ya da suç işleyerek elde edilen malvarlıklarına devletin el koyma hakkı var. Çağlayan’ın milyonlarca dolar rüşvet ve mücevherat aldığı dosyada iddia ediliyor. Yani suçlu bulunursa Türkiye’de Sarraf’tan rüşvet olarak kabul ettiği öngörülen 700.000 TL’lik saat ve 40 bin euro’luk pianoya da ABD devleti el koyar” dedi.