Yurtdışından gelen gazeteci heyete Gökçek çilesi

Yurtdışından gelen bir gazeteci heyete, Melih Gökçek’in çeşitli komplo teorilerinin dinletildiği iddia edildi.

Yurtdışından gelen gazeteci heyete Gökçek çilesi

Yurtdışından gelen bir gazeteci heyete, sık sık 15 Temmuz darbe girişimine ait kanlı videolar izletildiği ve Melih Gökçek’in çeşitli komplo teorilerinin dinletildiği iddia edildi.

ABD merkezli haber sitesi Huffington Post’tan Jessica Schulberg, ‘Cumhurbaşkanıyla söyleşi yapmak için Türkiye’ye gittim ve elime geçen tek şey bir komplo teorisyeniyle görüşmeydi’ başlıklı haberinde, New York Times, Washington Post, Associated Press ve Wall Street Journal gibi önemli basın kuruluşlarından yaklaşık 11 yabancı gazetecinin, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ve bakanlarla görüşmek üzere Ankara’ya davet edildiğini, ancak ziyaretlerinin büyük bölümünde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in komplo teorilerine maruz kaldıklarını iddia etti.

Schulberg, Gökçek’in kendilerine eski ABD Başkanı Barack Obama ile 2016 başkanlık seçimlerinin Demokrat adayı Hillary Clinton’ın IŞİD’i yarattıklarına dair teorisini anlattı. Bunun yanı sıra Gökçek’in tarzını bilen Financial Times muhabiri Mehul Srivastava Gökçek’e  “Bize depremlerle ilgili teorinizi izah eder misiniz?” diye sordu. Gökçek, “Tabii memnuniyetle” deyip devam etti: “Türkiye’de iki tür deprem var. Kendi kendilerine meydana gelen doğal depremler ve tetiklenen depremler.” Gökçek, ABD ve İsrail’in İzmit Körfezi’nde 1999’daki 7.4 büyüklüğündeki depremi ‘tetiklemek’ için, kıyıdaki fay hattına giderek ve enerji elde etmek amacıyla işbirliği yaptıkları iddiasında bulunarak, “Bunu yapamadılar; tıpkı atom bombası gibi, yerin altındaki enerji patladı ve depreme dönüştü” dedi. Gökçek’in ayrıca, Gülen ve müritlerinin Türkiye’yi istikrarsızlaştırmak amacıyla bir deprem yarattığını da söylediği belirtiliyor.

Schulberg’in iddiasına göre ziyareti planlayan Gökçek’in davet mektubunda, heyetin Cumhurbaşkanı, başbakan, dışişleri bakanı, Genelkurmay Başkanı ve MİT müsteşarı ile görüşeceği ve tüm masraflarının karşılanacağı yazıyordu. Ancak haberde, heyetin yalnızca başbakan Binali Yıldırım, başbakan yardımcısı Mehmet Şimşek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Melih Gökçek ile görüşebildiği belirtiliyor. Bunun yanı sıra ziyaret masraflarının da davette belirtilenin aksine ödenmediği haberdeki bir diğer iddia.

Türkiye’nin YPG ve Gülen’in iadesi hakkındaki şikayetlerinin anlaşılır olduğunu belirten Schulberg, “Fakat eğer ziyaretin muhabirleri Türkiye hükümetinin Gülen’e dair iddialarının varsayımlar ve komplo teorilerinden ziyade gerçeklere dayandığını ikna etmek gibi bir amacı vardıysa, çarpıcı bir biçimde geri tepti” dedi.