Yurtdışındaki oylamalar: Bir haftada 57 ihlal tespit edildi!

Başkanlık teklifi için yurtdışındaki oylamalarda yaşanan ihlal girişimlerine ilişkin rapor açıklandı.

Yurtdışındaki oylamalar: Bir haftada 57 ihlal tespit edildi!

Başkanlık sistemi için yurtdışında 27 Mart’tan itibaren başlayan ve 16 Nisan’a kadar devam edecek oylamalarda yaşanan ihlal girişimlerine ilişkin rapor açıklandı.

Yurtdışındaki sandıklarda seçim kuralları ihlalleriyle ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, ilk 7 günde 57 ihlal girişiminin tespit edildiğini bildirdi.

“Güvenlik açığını bilenler, defalarca oy kullanabilir”

Bingöl, 27 Mart tarihinde oy kullanılmaya başlanmasının ardından ilk 8 günde 576 bin 216 gurbetçinin oy kullandığını belirterek, ilk 7 günde 57 ihlal girişiminin tespit edildiğini söyledi.
Bingöl, “Yurt dışı Seçim Kurulu’na yapılan itirazların 7’si sonuçlandı, itirazların 5’i hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi” dedi.

Katılım yüksek

Oy verme işleminin başladığı ilk günden itibaren önemli bir artış yaşandığını söyleyen Bingöl, “İlk 8 gün sonunda yurt dışı temsilciliklerinde 536 bin 216, gümrüklerde ise 40 bin 77 olmak üzere toplam 576 bin 293 oy kullanıldı. Oransal olarak da yüzde 19,4 oy verme işlemi yapıldı. Referandumda oy verme oranının, 2010 referandumu ve 1 Kasım seçimlerinin çok üzerinde olacağını, yüzde 65’e yaklaşacağını söyleyebiliriz” dedi.

57 İhlal tespit edildi

Yurt dışında oy verme işlemlerinde yaşanan olumsuzluklara dair ise Bingöl, “2 Nisan tarihine kadar ilk 7 günde sandık görevlileri tarafından tutanak altına alınan 57 olay söz konusu. Bu tespitlerin tamamı CHP’nin sandık görevlileri tarafından tespit edilerek tutanağa bağlandı ve hem konsolosluklar, hem sandık kurulu ve hem de yurt dışı ilçe seçim kuruluna bildirildi” şeklinde konuştu.

Tutanak sayısı usülsüzlüklerin artacağını gösteriyor

Bingöl, sözlerine şöyle devam etti: “Tutanakları incelediğimizde mükerrer oy kullanma, yurt dışı seçmen listesinde olmamasına rağmen oy kullanma veya kullanmaya teşebbüs, açık oy verme, cep telefonu ile kullandığı oyu kayıt altına alma gibi bir dizi seçim kurallarına aykırı girişim olduğunu görüyoruz. Yurtdışı Seçim Kurullarına ulaştırılan itirazların şu ana kadar 7’si sonuçlandı. 5 itiraz hakkında Ankara Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Sandık kurulu başkanlarının ve konsoloslukların uyarılmasına karar verilerek, Dışişleri Bakanlığı’na bildirildi. İlk yedi günde bu kadar tutanağın tutulmuş olması, usulsüzlük ve seçim yasası ihlallerinin artarak devam edeceğini de gösteriyor.”