Yunanistan'da işçi sınıfı yağmaya karşı grevde

Yunanistan'da işçi sınıfı 24 saatlik genel greve gidiyor.

Yunanistan'da işçi sınıfı yağmaya karşı grevde

Yunanistan’da süregelen kriz işçi sınıfının haklarını saldırmayı sürdürürken, SYRIZA iktidarı ile IMF-AB yetkililerinin yarın yapacağı görüşmeler öncesinde işçi sınıfı 24 saatlik genel greve gidecek. Genel grev öncesinden bir gün önce de gazeteciler greve giderken, 24 saatlik greve yüzbinlerce emekçinin katılması bekleniyor.

AB ve IMF’nin SYRIZA iktidarı ile yürüttüğü Memorandum görüşmelerinde 2.bölüme geçiliyor. Bu bölümde emeklilerin yıllık kazançlarında iki aylık kesinti yapılması, yeni doğrudan vergilerin konulması, sağlık ve eğitim bütçelerinde kısıntı yapılması, ısınma hakkı konusunda kesintiler yapılması, yeni özelleştirme dalgasının neler olacağı gibi konular konuşulacak. Tüm başlıklar emekçiler açısından yeni zorlukları öngörürken, emekçiler de bu duruma tepki gösteriyor.

PAME’den kent merkezlerine çağrı

Tüm İşçilerin Militan Cephesi’nin (PAME) çağrı yaptığı genel grevde tüm kent merkezlerinde emekçilerin SYRIZA iktidarının bu adımını protesto etmesi gerekliliğinin altı çizildi. PAME yaptığı açıklamada, görüşmelerin piyasalaşmanın önünü sonuna kadar açtığına dikkat çekilirken, özellikle toplumun yüzde 45’nin yoksulluk sınırının altında yaşadığının altı çizildi.

KKE: “21.yüzyılın köleleri olmayacağız”

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de grev için çağrı yaparken, halkın emperyalist kurumların ve tekellerin kârları için yapılan bu görüşmeleri protesto etmesi gerektiği vurgulandı. Tüm işçilerin ve diğer kitle örgütlerinin bu greve destek vermesi gerektiğine işaret eden parti, tüm işyerlerinde işçilerin “21.yüzyılın köleleri olmayacağız” çağrısı yapması gerektiğini belirtti.

Diğer emek konfederasyonları da greve çağrı yaptılar. Öte yandan, Yunanistan’da sendikal bürokrasi SYRIZA hükümetini doğrudan destekliyor.