YPG Komutanı: ABD Suriye'nin doğusunda istediği yere üs inşa edebilir

Kürt kaynaklar SDG’nin kontrol ettiği alanlarda toplam 7 ABD üssü olduğu ve isterlerse daha fazla açabileceklerini doğruladı.

YPG Komutanı: ABD Suriye'nin doğusunda istediği yere üs inşa edebilir

Kürt kaynakları Suriye’nin doğusunda SDG’nin kontrol ettiği alanlarda toplam 7 ABD üssü olduğunu ve isterlerse daha fazla açabileceklerini doğruladı.

Rakka Operasyonu’nu ABD ile birlikte yürüten YPG’nin kontrol ettiği bölgelerde çok sayıda ABD üssü bulunuyor. Savaş öncesinde bulunmayan bu üsler YPG kontrolüne geçen bölgelerde ABD tarafından inşa edilmeye başlamıştı. Bunun yanında Rakka Operasyonu kapsamında ABD Ordusu YPG’ye çok sayıda ağır silah ve mühimmat vermişti.

Suriye’de YPG kontrolündeki bölgelerdeki ABD Ordusu’na ait üsler ile ilgili YPG Genel Komutanı Sipan Hemo açıklamalarda bulundu.

YPG Genel Komutanı Sipan Hemo, Asharq Al-Awsat’a yaptığı açıklamada ABD Ordusu’nun YPG ve SDG’nin kontrolündeki bölgede bulunan, başta Fırat’ın doğusu ve Kobane olmak üzere 7 noktada askeri üs ve havaalanı inşa ettiğini söyledi.

Hemo, bu noktaların Haseke’de 2, Kamışlı’da 1 ve Al-Malikiyah’te 2 ve Türkiye sınırında bulunan Tel Abyad’da bulunan 1 havaalanları ile Menbiç’te bulunan askeri birlik olduğunu belirtti. Bu noktalarda toplam 1.300 Koalisyon askeri bulunuyor.

YPG komutanı ayrıca Deyr Ez Zor’un kurtarılması ve bunun için ABD’nin Haseke kırsalına yeni bir üs inşası ile ilgili iddialara dayanarak sorulan soruya, “ABD Suriye’nin doğusunda istediği yere herhangi bir engel veya kısıtlama olmaksızın üs inşa edebilir” şeklinde yanıt verdi.

Rusya ve Türkiye’nin Afrin’e operasyon konusunda anlaşmasıyla ilgili olarak ise Hamo, bunun Rakka Operasyonu’nu olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Hamo, Afrin’e yapılacak olası bir operasyonun Suriye, Rusya ve Türkiye’nin ortak eseri olacağı iddiasında bulundu.