YÖK'ten ihraçlara ilişkin açıklama

330 akademisyene ihraç kararının ardında Yüksek Öğretim Kurulu'ndan (YÖK) açıklama geldi.

YÖK'ten ihraçlara ilişkin açıklama

AKP’nin OHAL kapsamında çıkardığı KHK’lara tepkileri 330 akademisyene ihraç kararının ardından doruğa ulaşınca Yüksek Öğretim Kurulu’ndan (YÖK) açıklama geldi.

YÖK’ten yapılan açıklamada, hazırlanan ihraç listelerinin üniversitelerde oluşturulan komisyonlarca hazırlandığı öne sürüldü. Açıklamada, “oluşmuş mağduriyetlerin giderilmesi yönelik olarak 685 sayılı KHK ile kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun yapılan müracaatları değerlendireceği” ifade edildi.

YÖK’ten yapılan açıklamanın ilgili bölümü şöyle:

Yükseköğretim kurumlarımızda görevli akademisyenlerin, Kanun Hükmündeki Kararnamelerle kamu görevinden çıkartılma süreçleriyle ilgili yapılan çeşitli değerlendirmeler sebebiyle kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur.

Yükseköğretim Kurulunun anayasal asli görevi, yükseköğretim kurumlarımızdaki öğretim süreçlerinin planlanması, düzenlemesi, yönetilmesi ve denetlenmesidir. Yükseköğretim Kuruluna anayasal çerçevede yüklenen hususlar dışındaki konularda üniversitelerimiz, diğer kamu kurumlarından farklı olarak, özerktirler.

Bu kapsamda yükseköğretim kurumlarımızdaki akademik personelin KHK’lar çerçevesindeki işlemleri üniversitelerimizce oluşturan komisyonlar vasıtası ile yürütülmektedir.

Bu süreçte gerekli tüm titizlik ve hassasiyetler üniversitelerce gösteriliyor olmasına karşın yine de oluşmuş ve oluşabilecek mağduriyetlerin değerlendirilme süreçlerine yönelik ise 685 sayılı KHK ile “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu” kurulmuştur. Bu komisyonun bütün mağduriyet müracaatlarını hukuk çerçevesinde ve toplumsal vicdanı tatmin edecek şekilde değerlendireceğine inanıyoruz. Nitekim son çıkan KHK’lar, diğer kurumlarda olduğu gibi akademide de yapılan yeniden değerlendirmeler sonrasında iade sürecinin başladığını göstermektedir.