Yıldırım'dan Kılıçdaroğlu'na: OHAL ihtiyaç olduğu sürece uzatılır

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu kabul etti.

Yıldırım'dan Kılıçdaroğlu'na: OHAL ihtiyaç olduğu sürece uzatılır

Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu kabul etti. Görüşme, dün TBMM’de gerçekleşti. Yıldırım, Kılıçdaroğlu’nu TBMM’deki makam odasının girişinde karşıladı.

Kılıçdaroğlu “Sayın Başbakan ile Türkiye’nin pek çok sorununu görüşme imkânımız oldu. Sayın Başbakan belli konularda bilgi verdi. Kendisine teşekkür ediyorum” derken, Yıldırım “CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu ile memleketin meselelerini konuştuk. İç ve dış politika ile ilgili gündemdeki konular hakkında değerlendirme yaptık” ifadesini kullandı.

 

OHAL ihtiyaç olduğu sürece uzatılır
Gazete Habertürk’ten Volkan Yanardağ ve Düzgün Karadaş’ın haberine göre, görüşmede dış politik gelişmeler önemli yer tuttu. Başbakan Yıldırım, İdlib’de Rusya ile birlikte yürütülen askeri operasyon, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumu ve ABD ile yaşanan vize krizi hakkında gelinen son durumu CHP Lideri’ne aktardı. Görüşmede, ABD’nin yanı sıra Rusya ve İran ile ilişkiler de masaya yatırıldı.

Görüşmenin iç politika gündemi de yoğundu. Kılıçdaroğlu, OHAL’in uzatılmasını gündeme getirirken, “Bir daha uzatacak mısınız, bu son mu?” diye sordu. Yıldırım’ın, ihtiyaç olduğu sürece uzatılabileceği cevabını verdiği kaydedildi.

Görüşmede, MİT TIR’ları soruşturmasında hüküm giyen İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun durumu da gündeme geldi. CHP Lideri, istinaf mahkemesinin bozma kararını hatırlatarak, Berberoğlu’nun serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

 

Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın sağlık durumu kritik
KHK ile yapılan kamudan ihraçlar ile “FETÖ” yargılama süreçleri de ele alındı. Kılıçdaroğlu, kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilen, açlık grevindeyken tutuklanan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın sağlık durumunun kritik aşamaya geldiğini söyledi. CHP Lideri, bu isimlerin serbest bırakılmasını ve durumlarının OHAL Komisyonu’nda öncelikli olarak görüşülmesini talep etti. Başbakan Yıldırım, her ikisinin durumuna ilişkin Kılıçdaroğlu’na bir dosya verdi.

TBMM’de görüşmeleri süren müftülere nikâh kıyma yetkisi veren düzenleme de masaya yatırıldı. Kılıçdaroğlu, düzenlemenin laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirterek, yasalaşmaması gerektiğini vurguladı. Yıldırım ise müftülerin de devlet memuru olduğunu ifade ederek, bu düzenlemede bir sakınca bulunmadığını kaydetti.

CHP Lideri, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Aklınıza ne geliyorsa her şeyi konuştum” dedi.