Diyene bakın: Takıntılarımızdan kurtulalım, Şam'la derin anlaşmalar yapalım

AKP'nin yayın organlarından Yeni Şafak'ın Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Türkiye'nin Suriye politikasında 'takıntılar'ından kurtulup artık Şam yönetimiyle 'derin' anlaşmalar yapması gerektiğini savundu.

Diyene bakın: Takıntılarımızdan kurtulalım, Şam'la derin anlaşmalar yapalım

AKP’nin yayın organlarından Yeni Şafak’ın Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Türkiye’nin Suriye politikasında ‘takıntılar’ından kurtulup artık Şam yönetimiyle ‘derin’ anlaşmalar yapması gerektiğini savundu.

Geçmişte Esad yönetimine karşı cihatçı çeteleri canhıraş savunduğu bir çok yazısı bulunan, cihatçıların tarihi Halep hezimetinin ardından da “Halep intikamını almasını bilecektir” diyerek Suriye ve müttefiki olan güçlere karşı öfkesini gösteren Karagül’ün, yaklaşık 1 sene sonra geldiği bu çizgi AKP’nin Suriye politikasındaki kesin yenilgisini bir kez daha ortaya koydu.

Karagül’ün bugünkü yazısında o bölüm şöyle:

“Suriye’de durduğumuz yeri yeniden tanımlamak durumundayız. Bağdat’la ilişkileri güçlendirmenin yanısıra, Şam yönetimine karşı bütün öfkemizi bastırmak, takıntılarımızdan kurtulmak zorundayız.

Burada basit bir Esed savunuculuğu yapmıyorum. Daha derin, daha kapsamlı bir şeyden söz ediyorum. Suriye’yi bir bütün olarak tutacak adımlar atmaktan, ülkenin ABD işgaline teslim edilmemesinden, parçalandığı anda Türkiye’nin parçalanma sürecinin başlatılacağından söz ediyorum. Buna şiddetle karşı çıkanların, boş hamaset dışında Türkiye’ye önerdiği hiçbir çözüm yolu yoktur!

Suriye’nin kuzeyinde PKK üzerinden yürütülen harita terör meselesi değildir. Suriye’deki çatışmalar artık şu grup, bu grup meselesi değildir. Çok daha esaslı bir duruşla, bölgenin tamamı üzerinde bir bakışla hareket etmek gerekmektedir.

Çünkü Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük tehdidiyle yüz yüzedir. Çünkü ilk kez açıktan çokuluslu bir cephe ile karşı karşıya. Öyleyse İran ve Rusya ve Şam yönetimi dahil, daha kapsamlı, derin, kalıcı anlaşmalara varmayı zorlamak gerekiyor.”