Bugünden itibaren herkese yasak, Erdoğan'a serbest

Başlayan referandum yasakları Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bağlamıyor.

Bugünden itibaren herkese yasak, Erdoğan'a serbest

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilan ettiği “Referandum yasakları” bugün başlıyor.

Buna göre Başbakan, bakanlar ve milletvekilleri, 9 Nisan’dan itibaren, oy verme günü olan 16 Nisan’a kadar, makam araçlarını ve devlet uçaklarını kullanamayacak. Bu süre içinde resmi protokol karşılama ve uğurlama törenleri de yapılamayacak. Memurlar törenlerde yer alamayacak, mitinglere katılamayacak.

‘Hülle’ ile deliniyor

Sözcü’den Ali Ekber Ertürk‘ün haberine göre, bu yasakların büyük bölümü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ise kapsamıyor. Yasa “Tarafsız konumda olması nedeniyle” Cumhurbaşkanı’nı kapsam dışında tutuyor. Erdoğan yasak süresince de makam aracı ve uçağını kullanabilecek, miting de yapabilecek. “Evet” oyu da isteyebilecek. Yasak bir hafta sürecek. Ancak bu dönemde de iktidar mensuplarının makam araçlarına sivil plaka takıldığı için “hülle” yoluyla yasak da deliniyor.

“Miting yapabilir”

Yüksek Seçim Kurulu’nun CHP temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, anayasa değişikliğinin, Meclis’te grubu bulunan 4 siyasi partinin yanı sıra, Cumhurbaşkanı’na da propaganda olanağı tanıdığını belirtti. Yakupoğlu, “Cumhurbaşkanı, toplu açılış ya da temel atma töreni yapamaz ama miting yapabilir. Referandum kararını kendisi verdiği için yasa koyucu ona da propaganda yapma ve referanduma götürdüğü anayasa değişikliğini anlatma olanağı sağlıyor” dedi.