Yargıçlar Sendikası'ndan sürgün kararnamesine karşı eylem

Yargıçlar Sendikası üyesi hakim ve savcılar, çok sayıda ilerici hukukçunun sürgün edilmesine karşı basın açıklaması yaptı.

Yargıçlar Sendikası'ndan sürgün kararnamesine karşı eylem

Yargıçlar Sendikası üyesi hakim ve savcılar, şaibeli referandumun ardından yapısı değiştirilen HSK’nın ‘yaz kararnamesi’yle çok sayıda ilerici hukukçunun sürgün edilmesine karşı basın açıklaması yaptı.

İstanbul Anadolu Adalet Sarayı önünde Yargıçlar Sendikası Başkanı Hakim Mustafa Karadağ ve 4 ayrı ismin sürgününün alkışlarla protesto edilmesinin ardından, sendika üyesi çok sayıda hakim, savcı, avukat ve yargı emekçisinin katıldığı basın açıklaması okundu.

Açıklamada “Ulusal ve uluslararası belgelerde önceden onay almaksızın terfi yoluyla bile olsa yargıçlarının görev yerlerinin değiştirilmemesi, kesin bir ilke olarak kabul edilmiştir” denilerek, HSK’nın tasarruflarının bir ‘atama’ değil ‘sürgün’ olarak nitelendirildiği belirtildi. Sendika başkanı Mustafa Karadaş ve Yönetim Kurulu üyeleri Ali Hacıibrahimoğlu, Tamer Akgökçe, Füsun Çağlar ile Bayram Kapucu’nun ayrı ayrı yerlere tayin edilmesiyle sendikanın faaliyetten alıkonulması amaçlandığına dikkat çekilen açıklamada, “Yargıçlık teminatı sadece yargıçların değil, yargı bağımsızlığı ve adil yargılanma hakkının ön koşulu olması nedeniyle halkın güvencesidir” ifadeleri kullanıldı.

“Yargıçlar ve Savcılar da adalet istiyor”, “Yargıda adalet istiyoruz”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganlarının atıldığı açıklamada tüm sürgün atamalarının iptal edilmesi istenirken, yargıç ve savcıların sürekli tayin baskısı altında tutulmasına da son verilmesi talep edildi.

Basın açıklamasının ardından, Yargıçlar Sendikası üyelerinden Yargıç Nuh Hüseyin Köse söz alarak yaşanan süreci özetledi ve adalet isteklerini yineledi.