Yandaş basın Amerikancılık yarışında

Cem Küçük başta olmak üzere yandaş basında "yaşasın Amerika" sesleri yükseliyor.

Yandaş basın Amerikancılık yarışında

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD lider Donald Trump ile görüşmesinin ardından yandaş basında Amerikancılık yarışı başladı. Özellikle “Reisçi” olarak bilinen bazı isimler ABD’nin “tarihsel müttefikimiz” olduğu vurgusunu yaparken, bu noktada en ileri noktaya giden Cem Küçük oldu.

Trump, Erdoğan’la ikili görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Sovyetler Birliği ve sosyalist bloğa karşı emperyalist ittifakın yanında yer alarak başta Kore Savaşı’ndaki ‘kahramanlığı’ olmak üzere verdiği desteğe dikkat çekmiş ve işbirlikçi politikaların ABD emperyalizmi açısından taşıdığı öneme vurgu yapmıştı.

ABD Başkanı’nın bu mesajları sonrası Cem Küçük, sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yaptığı paylaşımlarda “ABD’yi yeri gelir en ağır şekilde eleştiririz ama Türkiye-ABD kavgası isteyenlerin milli menfaatlerimize aykırı tipler olduğunu unutmayalım” şeklinde ifadelere başvururken, dış politikada “gerçekçiliğin ve milli menfaatlerin” önemli olduğunu ifade etti. Küçük, “bazı fanatiklerin hayalci ve uçuk teorileri değil” diye yazdı.

Amerika’nın Sesi yayını yapan kanalda sevinç sesleri

Cem Küçük anti-komünist geçmişe de sahip çıkarken, bu zeminin doğru olduğunu söyleyerek siyasal bakış açısını da net bir biçimde ortaya koymuş oldu. Oysa Küçük, 15 Temmuz sonrası darbe girişiminin ABD tarafından yapıldığını belirterek, ilişkilerin kesilmesi gerektiğini yazmıştı.

Yandaş basının diğer unsurlarından olan TGRT’de de Amerikancılık yarışında “şahin” bir noktada olunduğu görüldü. Amerika’nın Sesi (VOA) programlarıyla bilinen gerici kanalda canlı yayınlanan “Meselenin İç Yüzü” programında da Trump’ın tutumu alkış tufanıyla karşılandı. Trump’ın aldığı karardan sevinç duyduklarını ifade eden program yapımcıları, Amerikan sermayesinin önemli olduğunu belirtti.

Sağ basın ABD’nin yanında

Türk sağı tüm unsurlarıyla Trump’ın açıklamalarına sahip çıkarken, gericilerin son aylarda yükselen anti-Amerikancı tutumunun geçici olduğu gözlemlenmiş oldu.  Trump’la yapılan görüşmenin ayrıntıları belli oldukça yandaş basındaki Amerikancı havanın hangi yönde seyredeceğinin belli olması bekleniyor. Bu noktada bugün Yeni Şafak yazarı İbrahim Karagül’ün de gericilerin “Amerikancılık” yönünde ağırlık koyacağını belirten yazısında, ABD’nin 11 Eylül sonrası saldırılarını meşrulaştıran çizgisi dikkat çekti.

Yandaş basının Amerikancılık yarışı önümüzdeki dönem hızlanacağı düşünülürken, gericilerin bir kez daha emperyalizmin bölgesel planlarında önemli bir rolü olduğu gözlemlenmiş oldu.