Yandaş anketçi: AKP'nin yüzde 35'i 'EVET' demiyor

AKP'ye yakın araştırmaşirketinin verileri durumun 'EVET' cephesi açısından iç açıcı olmadığı ortaya koydu.

Yandaş anketçi: AKP'nin yüzde 35'i 'EVET' demiyor

16 Nisan’da yapılacak Başkanlık referandumu öncesi AKP ve MHP ittifakından gelen ‘EVET’ tahminleri kimi zaman yüzde 70’lara varan uçuk rakamlara ulaşırken, AKP’ye yakınlığıyla bilinen ANAR araştırma şirketinin verileri, durumun ‘EVET’ cephesi açısından iç açıcı olmadığı ortaya koyuyor.

ANAR Araştırma Şirketinin Genel Müdürü İbrahim Uslu, AKP tabanının yüzde 35 gibi önemli bir kısmının ‘EVET’ demeye hazır olmadığına dikkat çekti. Uslu, AKP’nin yüzde 10’luk tabanının dahi 5 puana tekabül ettiğini hatırlatarak, iktidarın önce kendi tabanını ikna etmeye çalışmasını gerektiğini belirtti.

RS FM‘e konuşan İbrahim Uslu’nun referanduma ilişkin değerlendirmelerinin o bölümü şöyle:

“Ak Parti tabanının yüzde 65’i, evet oyu vereceğini söyledi ama yüzde 35’i, Ocak ayı başında yaptığımız araştırmada henüz evet oyu vereceğini söylemiyordu. Bu bir gösterge, ama bunların bir kısmı illaki evet oyuna dönecektir ama ne kadar kısmı ‘evet’ demeyecek ‘hayır’ diyecek ya da sandığa gitmeyecek. Onlar referandum sonuçları üzerinde çok etkili olacağı için, mesela HDP’nin yüzde 10’unu sandığa gitmediği zaman 1 puana tekabül ediyor ama Ak Parti’nin yüzde 10’u 5 puana tekabül ediyor. Şimdi arada böyle bir dramatik fark var. O yüzden Ak Parti ilk önce kendi tabanı üzerinde ince ince çalışmak ve işlemek zorunda. Sadece kendi tabanı da yetmiyor, aynı zaman da MHP’nin tabanında bazı sorunlar var. Bir şekilde orayı halletmesi gerekiyor. Küçük partilerin parlamentoda temsil edilmeyen seçmenleri var, oraya yönelik başka bir dil geliştirmesi gerekiyor. Bir taraftan kullanacağı dil, MHP tabanını rahatsız etmezken bir taraftan da kendi içindeki Kürt seçmenlerini de, HDP’den alınması muhtemel evet oylarını verecek seçmenleri de rahatsız etmemesi gerekiyor.”