Xi Putin'i ziyaret etti: İki ülke pek çok konuda anlaşma sağladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Rusya'nın başkenti Moskova'da bir araya geldi.

Xi Putin'i ziyaret etti: İki ülke pek çok konuda anlaşma sağladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya geldi.

İki lider, Kore Yarımadası, ABD’nin Suriye’deki “kimyasal silah kullanılacak” iddiası ve Baltık bölgesi ile Asya-Pasifik’te konuşlandırılan füze sistemleri konularında fikir birliğine varıldı.

İki ülke başta Kore Yarımadası sorunu olmak üzere pek çok konuda işbirliği yapma konusunda anlaştı. Kore Yarımadası sorunu ile ilgili iki lider, konuya muhatap olan tarafların sorunu diyalog yoluyla çözmesi gerektiği konusunda hemfikir olduklarını belirtti. Ayrıca iki lider KDHC yönetimini BM’nin uyarılarını dikkate almaya davet etti.

Putin ve Xi, Baltık bölgesine konuşlandırılan NATO birlikleri ve Güney Kore’ye ABD tarafından konuşlandırılan THAAD füze sistemine karşı olduklarını belirttiler.

İki ülke lideri Suriye’de “kimyasal silah kullanımı” ile ilgili iddialara karşı çıkarak, Suriye’nin egemenliğine saygı duyulması gerektiğini ve bu tarz iddiaların bağımsız kuruluşlar tarafından gerçek kanıtlar sunulmadan ortaya atılmaması gerektiğini vurguladı.

Son olarak ise Putin Çin lideri Xi’nin inisiyatifiyle oluşturulan Kuşak ve Yol Projesi’nin özel önem taşıdığını ve Rusya’nın bu projeye her türlü desteği vereceğini vurguladı.