'Wannacry' tehdidi yayılıyor: BTK'dan açıklama

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, geçen hafta başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan siber saldırı hakkında açıklama yaptı.

'Wannacry' tehdidi yayılıyor: BTK'dan açıklama

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, geçen hafta başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan siber saldırı hakkında açıklama yaptı.

Geçen hafta başlayıp dünya çapında devam eden siber saldırı giderek yayılıyor. 150 ülkede kendini gösteren virüs kritik önemdeki kurum ve kuruluşların sistemlerine de sızdı.

Konu üzerine açıklamada bulunan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, aldıkları önlemler sayesinde siber saldırının Türkiye’yi teğet geçtiğini öne sürerken, “Bu saldırı tablosunun henüz ne şekle evrileceği bilinmiyor.” diyerek, saldırılara karşı hazırlıksız olduklarını da ortaya koydu.

WanaCrypt0r 2.0 virüsü nedir?

‘Fidye’ yazılımı olarak programlanan WanaCrypt0r 2.0, bir metin dosyasıyla birlikte tüm bilgisayarlara sessiz sedasız bulaşarak verileri ele geçirmeye odaklanıyor.

Sistemlerdeki verilere tamamen şifre koyan zararlı yazılım, bilgileri sahiplerine geri vermek için 300 dolar değerinde sanal para Bitcoin istiyor. Virüs bulaşan bilgisayarların masaüstünde “Bilgisayarıma ne oldu?”, “Dosyalarımı kurtarabilir miyim?” ve “Nasıl ödeme yapabilirim?” başlıklarına sahip bir uyarı penceresi beliriyor.

Virüsün kaynağı henüz bilinmiyor, ancak New York Times‘ın haberine göre WanaCrypt0r 2.0, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından bulunan ve geliştirilen bir sistem açığını kulland