VİDEO | Yugoslav komünistlerden dönek 'filozof'a pastalı protesto

Fransa'nın 'eski solcu'su, emperyalist müdahalelere desteğiyle bilinen Bernard-Henri Levy suratına pasta atılarak protesto edildi.

VİDEO | Yugoslav komünistlerden dönek 'filozof'a pastalı protesto

Fransa’nın ‘eski solcu’su, ‘entellektüel şarlatan’, Libya ve Suriye’ye emperyalist müdahaleyi desteklemesiyle bilinen ‘düşünür’ Bernard-Henri Levy, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da 1999’da NATO’nun Yugoslavya’yı bombalamasını savunduğu suçlamasıyla komünist eylemciler tarafından suratına pasta atılarak protesto edildi.

Olay, Levy’nin Belgrad’daki Uluslararası Belgesel Film Festivali (BELDOCS) kapsamında ‘Peşmerge’ adlı filmin gösteriminin ardından yaşandı. Levy konuşmasına başlarken Yugoslav Komünist Gençlik Birliği (SKOJ) üyesi kadın eylemci, Fransız ‘felsefeci’nin suratına kremalı pasta fırlattı.

Levy olayın ardından konuşmasına devam ederken bu kez bir başka eylemci arkadaki sahneye çıkarak “Bernard Levy emperyalist katilleri savunuyor” yazılı bir pankart açtı.

Eylemciler ‘Katil, Belgrad’dan defol’ sloganları attı.

Eylemin Levy’nin 1999’da NATO’nun Yugoslavya’yı bombalamasını savunduğu için yapıldığı belirtildi.

Olayın ardından eylemciler salondan güvenlik görevlileri tarafından çıkarıldı.

İşte o görüntüler:

 

Emperyalizmin ‘düşünür’ü

Henri Lévy, 1991’den 1999’a uzanan bir zaman dilimine yayılan Yugoslavya’nın parçalanması sürecine, NATO’yu saldırıya çağıran 1994 yapımı “Bosna!” filmiyle destek vermişti. Emperyalizmin ‘entellektüel’ yüzü olarak bilinen ‘düşünür’ Levy, “Tobruk Andı” adlı filminde de, Libya’da muhalifler ile girdiği ilişkileri, Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi Libya’daki Kaddafi karşıtı isyancıları desteklemesi için nasıl ikna ettiğini ve Fransa ile birlikte Libya’ya saldırının en önde gelen diğer iki ülkesinden dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile dönemin İngiltere Başbakanı David Cameron hakkındaki düşüncelerini anlatmıştı.

Levy, Suriye’deki cihatçı çetelere desteği ve Suriye’ye askeri müdahale çağrıcılığıyla da ile gündem olmuştu. Lévy’nin 2012 yılında yazar Orhan Pamuk’un da dahil olduğu “Esad’a mektup”un mimarlarından olduğu da hafızalardaki yerini koruyor.