VİDEO | Yandaş yazar: "Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke"

Fuat Uğur, Barzani'nin Türkiye ziyareti sırasında göndere çekilen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Bayrağı ile ilgili konuştu.

VİDEO | Yandaş yazar:

ATV Avrupa sunucusu ve Türkiye Gazetesi yazarı Fuat Uğur, Kurdistan24 TV’den Ercan Dağ’a, Mesud Barzani’nin Türkiye ziyareti sırasında Atatürk ve Esenboğa havalimanlarında göndere çekilen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Bayrağı ile ilgili konuştu.

Tepkilerin kasıtlı olduğunu ve referandum öncesinde AKP’nin yıpratılmaya çalışıldığını belirten Uğur, şöyle konuştu: “Bakın AK Parti hükümeti Kürdistan Başkanı’nı Başbakanı’nı karşılıyor ve Kürdistan bayrağını asıyor, nerelerden nerelere geldik görüyor musunuz?”

“Kürdistan bağımsız bir devlet gibidir”

Türkiye’nin Kürdistan’ın bağımsız olması yönünde adımlar attığını belirten Uğur, “Sonuçta Binali Yıldırım’ın da dediği gibi, Kürdistan, Irak anayasasında zaten özerk bir bölge olarak tanınmış, anayasası olan, parlamentosu olan Başbakanı olan bir özerk bölge deniyor ama bana göre bir ülke bence Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke ve Türkiye’nin de bu anlamda bu meseleye adım adım yaklaşan bir tavır içinde olduğunu görüyorum ben. Kürdistan bağımsız olması gereken bir ülke. Kürdistan bayrağının asılması bağımsızlığı da tanımanın bir ön adımıdır. Bizim Kuzey Irak diye tanımladığımız ki bana göre Kürdistan Cumhuriyeti’dir, bağımsız bir devlet gibidir. Bazı engeller çıkmasına rağmen öyle davranıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Irak bölünmeli”

Irak’ın fiilen bölündüğüne dikkat çeken Fuat Uğur, “Irak merkezi hükümeti diye bir hükümet kalmadı ortada zaten. Haşdi Şabilere teslim edilmiş, İran’ın sürekli içişlerine karıştığı bir hükümet bence hükümet değil. Dolayısıyla ben Irak merkezi hükümet diye bir kavramı görmüyorum. Irak’ın çeşitli cumhuriyetlere ve bölgelere ayrılarak, başının çaresine bakması lazım” diye konuştu.