VİDEO | Şarkısını cam işçilerine adadı: "Çünkü umut orada, sanat da orada olmak zorunda"

Müzisyen Ozan Çoban, sözleri KHK ile işten atılan lise öğretmenine, bestesi kendisine ait "Bir Mayıs Sabahı" şarkısı ile ilgili Manifesto'ya konuştu.

VİDEO | Şarkısını cam işçilerine adadı:

Kırklareli Cam Fabrikası’nda haksız şekilde işinden çıkarılan 90 işçinin direnişi sürerken, 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte AKP’nin OHAL ilan edip işlerine bir KHK ile son verdiği binlerce kamu emekçisi için bestelenen bir şarkı, şimdilerde direnişteki işçilere adandı.

Müzisyen Ozan Çoban’ın KHK ile işinden atılan lise öğretmenine ait sözlerini besteleyerek imza attığı “Bir Mayıs sabahı” isimli şarkısında, “Benim emeğimdir bu, ‘ben ürettim’ diyorsan, ekmeği çalanlara haykırarak gel” ifadeleri yer alıyor. Sermaye devletinin iktidarında bir öğretmen ve öğrencisinin emeğiyle ortaya çıkan şarkı, yıllar sonra hem KHK zulmüne hem de OHAL’den güç alan patronların işten atma keyfiyetine karşı direnişin şarkısı haline gelerek, emek düşmanı AKP’nin Türkiye İşçi Sınıfı’nın müzikal külliyatına da yeni bir ‘hediye’si oldu.

Ozan Çoban, bir süredir çeşitli nedenlerle inzivaya çekilen Sesler ve Düşler grubunun vokalisti. Yaklaşık 15 seneden beri müzikle uğraşan Çoban, müzikal yolculuğunu “Sesler ve Düşler grubunda 5-6 yıl boyunca üretim yaptık. Sonra bir ara verdik. Onun dışında çeşitli gruplarda müzik yapmaya devam ediyorum.” diyerek anlattı.

Şarkının Youtube’da yayınlanıp sosyal medya ağlarında paylaşılmasının ardından Manifesto‘nun ulaştığı müzisyen, “Bir Mayıs Sabahı”nın hikayesi için ise şöyle dedi:Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

“Aslında sözleri şu an KHK ile işinden atılmış edebiyat öğretmenime ait. Bu besteyi lise zamanı yapmıştım. Lise zamanı devrimci bir öğretmen ve öğrencisi, oturduğumuz bir akşam böyle bir beste çıkmıştı. O sözleri yazdı ben de besteyi yaptım. Şimdi cam işçileri direnişe geçince bunun kaydını yapıp bu işi cam işçilerine adamak gibi bir niyet içine girdim. Bir video da hazırlandı direniş görüntülerinden oluşan. Öğretmenimle de konuştuk o da çok mutlu oldu.”

Çoban, KHK ile atılan lise öğretmeninin çok zor durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

“Bu ülkenin umudu işçi sınıfı”

Ozan Çoban, Şişecam patronunun ‘fazla istihdam’ bahanesiyle işten attığı cam işçilerinin İstanbul yolunda yürüyüşle iki gündür sürdürdüğü direnişe desteğini de şu sözlerle ifade etti:

“Bu ülkede heyecanlanacak yürüyüşlerin en başında geliyor bizler için. AKP’yi yenecekler olanların, bu ülkeye umudu verecek olanların başında işçi sınıfı geliyor. Bundan heyecan duymamak çok mümkün değil. Bir nebze olsun onların umutlarına umut, dirençlerine direnç katabildiysek çok mutlu oluruz. Çünkü umut orada, gelecek de orada ve sanat da orada olmak zorunda.”

İşte cam işçilerinin şarkısı: