VİDEO | Rakka'da 'herkesin bildiği sırlar' görüntülerle ortaya çıktı

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Suriye'nin daha önce açıkladığı, Rakka'dan IŞİD'lilerin güvenli şekilde tahliye edildiğine ilişkin görüntüleri yayınladı.

VİDEO | Rakka'da 'herkesin bildiği sırlar' görüntülerle ortaya çıktı

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin özel araştırması, 250 IŞİD militanı ve ailelerinin, ABD öncülüğündeki koalisyon ile Demokratik Suriye Güçleri’nin (SDG) ortak operasyonuyla Rakka’dan güvenli bir şekilde tahliye edildiğini ortaya koydu. Konu ile ilgili gerçekler daha önce Suriye tarafından da dile getirilmişti.

BBC muhabirleri Quentin Sommerville ve Riam Dalati’nin haberine göre tahliyeler, YPG’nin ana gövdesini oluşturduğu ABD destekli SDG’nin, Rakka’yı IŞİD’in elinden aldığı geçen ay gerçekleşti. Tahliye edilen IŞİD’liler arasında, örgütün önde gelen isimleri de vardı.

Bazıları Türkiye’ye gitti

Rakka’dan tahliye edilenlerin bir kısmı Suriye geneline dağılırken, aralarından bazılarının da Türkiye’ye gittiği ortaya çıktı. BBC’nin haberine göre onlarca yabancı IŞİD’li silah ve cephane yüklü 10 kamyonla Rakka’dan ayrıldı.

Haberde kamyon şoförü Ebu Fevzi ve arkadaşlarının tanıklıklarına yer verildi. Şoförler, 12 Ekim’de SDG’nin kendilerinden, Fırat Nehri kıyısındaki Tabka şehrinde savaştan kaçan sivil aileleri kuzeydeki bir kampa götürmelerini istediğini söyledi.

Ancak konvoy bir araya geldiğinde kamyonlarda sivil aileler yerine IŞİD’liler, aileleri ve tonlarca silah ile mühimmat olduğu ortaya çıkıyor.

Şoför Ebu Fevzi ve arkadaşlarına gizli tutmaları istenilen bu operasyon için de binlerce dolar ödeneceği sözü veriliyor. Ebu Fevzi gördüklerini BBC’ye şöyle anlatıyor:

“Rakka’ya girdiğimiz andan itibaren korkmaya başladık. SDG ile birlikte girmemiz gerekiyordu ama yalnız başımıza girdik. Şehre girer girmez, üzerlerinde bomba yüklü intihar yelekleri ve silahları olan IŞİD savaşçıları gördük. Kamyonlarımıza bubi tuzakları kurdular. Anlaşmada ters giden bir şeyler olsaydı tüm konvoyu havaya uçuracaklardı. Çocuklarının ve eşlerinin üzerinde bile intihar yelekleri vardı.”