VİDEO | Okul açılışında laikliğin canına 'okudular'!

AKP gericiliği okullarda laiklik karşıtı uygulamaları giderek genişletiyor.

VİDEO | Okul açılışında laikliğin canına 'okudular'!

AKP’nin eğitime gerici müdahalede vites yükselttiği yeni eğitim öğretim yılı açılışında Türkiye’nin hemen her il ve ilçesinden laikliğin ayaklar altına alındığı uygulamaların haberleri geliyor. Bunların bir yeni örneği de dün İzmir’in Torbalı ilçesinde bir ortaokul oldu.

Torbalı’da 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılının açılışı Şehit Onur Ensar Ayanoğlu Ortaokulu’nda gerçekleştirildi. Tören sırasında kuran okutuldu.

 

Cumhuriyetin anasayal niteliklerinden laiklik ilkesine açıkça aykırılık teşkil eden uygulama tepki çekerken, Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün sitesinde yer alan 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılı tören programında ise Kuran okutulması ile ilgili bir bilgi yer almadı.

Siteden yapılan duyuruya göre 2017-2018 Eğitim-Öğretim yılı açılışı dolayısı ile okula 15 Temmuz şehidinin adı verildi ve ailesinin de katıldığı bir tören düzenlendi.

Tören programına, Torbalı Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, AKP’li Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cafer Tosun da katıldı ve okula adı verilen Ensar Ayanoğlu için düzenlenmiş köşenin açılışı yapıldı.

Kuranla okul açılmaz

Eğitim Sen Torbalı Temsilcisi Nuri Önder ise, okullarda 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili etkinliklerinin sürdürüldüğünü belirterek, “Resmiyette yeri olmayan kuran okuma gibi törenler düzenleniyor. Resmi bir törende yapılacaklar bellidir, duyurulur. Kuranla okul açılmaz, bu tür uygulamalar laik ve bilimsel eğitime aykırı” dedi.

Meclis’e taşındı

Skandal olay, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok tarafından Meclis’e taşındı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Altıok, konuyla ilgili Yılmaz’a şu soruları yöneltti:

— Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’nde okulların ne şekilde açılacağı ve törenlerin ne şekilde gerçekleştirileceği belirtilmiştir. Yönetmelikte böyle bir uygulama olmamasına karşın bahsi geçen okulda bu şekilde bir açılış yapılması hangi mevzuat ya da yönetmeliğe göre yapılmıştır?

– Böyle bir anlayışla çağdaş bir eğitim ve öğretim verilebileceğine inanıyor musunuz?

– Okul müdürü ve sorumlular başta olmak üzere yetkililer hakkında Laikliğe ve Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği’ne aykırı davrandıklarından dolayı herhangi bir idari soruşturma açılmış mıdır?

– Velilerden gelen konuyla ilgili şikayetler ne şekilde, nasıl ve kimler tarafından alınmıştır? Değerlendirmeleri ne zaman yapılacaktır?

– Bu ve buna benzer başka şikayetlerde bulunulmuş olan okul ya da okullar bulunmakta mıdır? Varsa hangi okullar hakkında, ne tür nedenlerden dolayı şikayetlerde bulunulmuş ve bunların sonuçları ne olmuştur?