VİDEO | Manifesto hatırlatıyor: Patronlar hep 'Evet'i destekledi!

Emekçileri sömüren patronların referandumdaki tercihlerinin 'Evet' olduğunu görmek için arşivlere bakmak yeterli.

VİDEO | Manifesto hatırlatıyor: Patronlar hep 'Evet'i destekledi!

16 Nisan tarihinde yapılan şaibeli referandumun sonuçları hala tartışılmaya devam ediyor. AKP iktidarının MHP ile birlikte gündeme getirdiği ve Başkanlık sistemi için Anayasal değişikliklerin oylandığı referandum, toplumda büyük bir meşruiyet sorunu yaşarken özellikle ‘Hayır’ oyu veren yurttaşlar tüm bu süreci sorguluyor.

Ülkemizdeki sömürü düzeninin devamlılığı için gündeme getirilen Başkanlık sistemini tek başına Tayyip Erdoğan’ın kişisel hırslarına indirgeyen bakışın aksine, Türkiye kapitalizminin merkezileşme ve emek sömürüsünü arttırma özlemlerine denk düştüğü ise sürecin başından beri görülen bir gerçekti. Dolayısıyla AKP iktidarı ile birlikte kol kola girerek ülkemizi karanlığa ve derin bir sömürüye sürükleyen sermaye sınıfının başkanlık sistemini desteklediği biliniyor ancak çoğu zaman görmezden geliniyor.

Arşivlerdeki bazı açıklamalar Türkiye’de patron sınıfının Başkanlık sistemini nasıl desteklediğini ve istediğini gösteren örneklerle dolu. İşte ülkemizdeki tüm emekçileri sömüren patronların referandumdaki tavırlarının ‘Evet’ olduğuna dair örneklerden bazıları:

Rahmi Koç: Başkanlık sistemi Türkiye’ye yardımcı olacaktır

2012 yılında CNN televizyonunda konuşan Rahmi Koç Tayyip Erdoğan’a işaret ederek başkanlık sistemini övdüğü konuşmasında, “Başbakan 3 dönemlik görev süreci boyunca oldukça başarılıydı. Çok karizmatik ve harika bir konuşmacı. Başkanlık sistemi Türkiye’ye yardımcı olacaktır. Başkanlığın yetkileri hakkında bazı söylentiler var. Ama hiç kimse bunun ne anlama geldiğini bilmiyor.” demişti.

“En iyisi akıllı diktatörlük”

2012 yılında yaptığı konuşma Koç’un başkanlık ile ilgili yaptığı ilk konuşma değil. 30 Aralık 2004’te Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı’nın düzenlediği söyleşide konuşan Rahmi Koç, Winston Churchill’in, “Demokrasi en fena idare tarzının en iyisidir. En iyi idare tarzı diktatörlük. Akıllı diktatörlüktür” sözlerini hatırlatarak, “En iyisi akıllı bir diktatör. Ama, bu devirde mümkün değil. İkinci en iyi ise başkanlık sistemi. Bu sistemde, hukukunuzun çok iyi çalışması lazım. Bence Türkiye’nin en büyük sorunu hukuk sistemini muntazam çalıştıramamasıdır” demişti.

Sakıp Sabancı neden başkanlık istediğini Erbakan’a anlatıyor