VİDEO | Kod-A işçileri sendikal hakları için eylemde!

Kod-A şirketinde sendika düşmanı patronun işten attığı işçiler için İTÜ önünde eylem düzenlendi.

VİDEO | Kod-A işçileri sendikal hakları için eylemde!

Bilişim sektöründe çalışan ve Türk Telekom, İBB, Merkez Bankası gibi büyük kamu kurumlarına dijital arşiv sağlayan Kod-A şirketinde sendikalı oldukları için işten açılan işçiler, işe iadeleri ve sendikal haklarına sahip çıkmak için eylem yaptı.

Şirketin Maslak’ta faaliyet gösterdiği Teknokent binasının bulunduğu İTÜ yerleşkesinin ana giriş kapısında yapılan eyleme DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, DİSK’e bağlı çok sayıda sendika üye ve temsilcisi ile TKH İstanbul İl Örgütü ve diğer siyasi partiler destek verdi.

Yapılan konuşmalarda Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı “sendikalarda örgütlenmekten korkmayın” çağrısı hatırlatılarak, Sosyal-İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle baskıya, rotasyona ve işten atmalara maruz kalan işçilerin örgütlenme haklarına dikkat çekildi.

Sosyal-İş Sendikası adına okunan açıklamada ise “Kod-A Bilişim işçileri, Anayasal haklarını kullanarak Sosyal-İş Sendikası’na üye oldu. Sendikamız, toplu iş sözleşmesi için gerekli yasal koşulları sağladı. Ancak Kod-A işvereni masaya oturmak yerine, sendikal haklarımıza yönelik bir saldırı başlattı. Tehdit, baskı, sürgün ve işten atmalara son verin. Yetki itirazı davasını geri çekin. Sendikal haklarımıza saygı gösterin. Toplu iş sözleşmesi masasına oturun. Aksi takdirde haklı direnişimizi, dostlarımızın desteği ve dayanışması ile büyütmeye devam edeceğiz.” ifadelerine yer verildi.

Eylemde işçiler “Sendika hakkımız engellenemez”, “Sözleşme hakkımızı söke söke alırız”, “Yaşasın sınıf dayanışması”, “Çalışırken ölmek istemiyoruz”, “Tüpraş’ı unutma, unutturma” sloganlarıyla taleplerini dile getirdi. Eylem sonrasında Kani Beko’nun da yer aldığı bir heyetin atılan işçilerin iadesi ve sendikal hakları için Kod-A işvereniyle görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

Manifesto olarak süreci bizlerle paylaşan bir Kod-A işçisinin görüşlerini sizlerle paylaşıyoruz: