VİDEO | Heleteliler Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin içme suyu projesine ‘dur’ dedi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin, Kahramanmaraş'ta bir mahallenin içme suyunu Gaziantep'e götürmek istemesi üzerine mahalleli direnişe geçti.

VİDEO | Heleteliler Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin içme suyu projesine ‘dur’ dedi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin, Kahramanmaraş’ta bir mahallenin içme suyunu Gaziantep’e götürmek istemesi üzerine mahalleli direnişe geçti.

Kahramanmaraş’ta bulunan Göksu Çayı’nın tamamını Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne vermek istemeyen Heleteliler suyun tahliyesi için yapılan tünel inşaatına geçit vermedi. Çocuk, yaşlı, kadın, erkek, Jandarma barikatları ve TOMA’lara rağmen iş makinelerini inşaat alanından çıkardı.

Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit İlçesi Helete Mahallesi’nde bulunan Göksu Çayı üzerinde baraj yapılarak Gaziantep’e içme suyu olarak götürülmesi projesi kapsamında, çayın suyunun regülatörlerle taşınacağını öğrenen Heleteliler inşaatı durdurmak üzere yola çıktı. Kadın, çocuk, yaşlı, genç yaklaşık bin 500 kişi, önce tünele beş yüz metre kala kurulan Jandarma barikatını yerle bir etti. Mahalleli daha sonra da TOMA ve Jandarma müdahalesine rağmen iş makinelerini inşaat alanından çıkarabilmeyi başardı.

Eylemden sonra Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Ömer Adar, AKP İl Başkanı Ahmet Özdemir ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Deniz Köken Heletelilere yazılı protokol teklifinde bulundu. Protokol teklifinde Balkar’dan Nurhak’a bağlanması için yol yapımı, suyun yatağından kurutulmaması, Heletelilere büyükbaş hayvan dağıtımı ve bütün bu çalışmalarda Heleteli işçilerin yer alması bulunuyor.

Ne olmuştu?

Heleteliler, Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesine bağlı Helete Mahallesinin içinden geçen Göksu Çayı’nın suyunu baraj yapmak için götürmek isteyen Gaziantep Büyükşehir Belediyesiyle çeşitli protokoller aracılığıyla uzlaşmaya çalıştı. 6 bin nüfuslu Helete Mahallesi sakinleri, mahallenin en önemli değeri olan suyun gitmesiyle büyük bir nüfus kaybının yaşanacağı, yeşil alanların kuruyacağı ve Pazarcık, Gölbaşı, Nurhak, Çağlayancerit havzasının tek eğlence ve serinleme alanı olan çayın havzaya büyük bir darbe vuracağı endişesiyle daha önce çeşitli eylemler yaptı. Göksu’nun götürülmesi karşılığında siyasilerden ve yetkililerden Mahalle’ye ilçe statüsü verilmesi talebinde bulunan Heleteliler, talepleri karşılanmayınca en son AKP’li Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ı mahalleye davet etti. 29 Nisan’da mahalleye gelen Kaynak ve Şahin Heletelilere ilçe olma sözü verdi ancak aylar sonra bu sözün tutulamayacağı ortaya çıktı.

İşte bugün yaşanan direnişten görüntüler: