VİDEO HABER | İşçilerin birliği sermayeyi yenecek: Metal işçilerinden cam işçilerine destek eylemleri

Ülke genelinde bir çok fabrika ve iş yerinde, cam işçilerine grev yasağına karşı dayanışma eylemleri düzenlendi.

VİDEO HABER | İşçilerin birliği sermayeyi yenecek: Metal işçilerinden cam işçilerine destek eylemleri

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, patron partisi AKP’nin kararıyla grevleri yasaklanan Kristal-İş üyesi cam işçileriyle dayanışma eylemleri kapsamında Şişecam’ın Gebze Çayırova’daki Çayırova Cam fabrikası işçilerini ziyaret etti.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun da yer aldığı dayanışma ziyaretinde cam ve metal işçileri, hukuksuz grev yasağına ve Şişecam yönetimine karşı tepkilerini sloganlarla dile getirdi.

Burada bir konuşmada yapan Adnan Serdaroğlu, grev yasağı için gösterilen “milli güvenliği bozucu nitelik” gerekçesine dikkat çekerek, “Cam işçileri cam üretiyor. Milli güvenlikle ne ilgisi var?” derken, asıl sebebin ise cam bekleyen otomobil şirketleri olduğunu söyledi.

 

Öte yandan ülke genelinde Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu bir çok fabrika ve işyerinde de cam işçilerinin eylemlerine destek için vardiya giriş çıkışlarında eylemler düzenlendi. Kendi grevleri de 20 Ocak’ta Bakanlar Kurulu kararıyla yasaklanan metal işçileri, “Cam işçileri yalnız değildir” yazılı afişlerle dayanışma eylemleri yaptı.

Trakya’dan Mersin’e, Kocaeli’den İzmir’e kadar Birleşik Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu tüm fabrikalarda vardiya giriş çıkışlarında bir araya gelen işçiler, açtıkları pankart ve dövizlerle cam işçisinin yanında olduklarını söyledi.

Ortak bildiri okundu

Eylemlerde okunan ortak bildiride, “Görülen o ki AKP Hükümeti konfederasyon, sendika ve iş kolu ayrımı gözetmeksizin grev hakkımıza saldırıyor. Onu kullanılamaz bir hak haline getirmeye çalışıyor” denirken, “Bildiğiniz gibi son dönemde sendikamızın MESS grup toplu iş sözleşmesindeki grevi, EMİS’e bağlı işletmelerdeki grevi ve Bursa’da Asil Çelik fabrikasındaki grevi, Bakanlar Kurulu kararlarıyla, ‘erteleme’ adı altında yasaklamıştı. Bu yasakları Akbank’ta çalışan banka emekçilerinin grev yasağı ve şimdi Şişecam işçilerinin grev yasağı izledi. Bütün bu gelişmeler AKP hükümetinin patronlara hizmet için her türlü hakkımızı gasbetmekten geri durmadığını gösteriyor.” ifadeleri kullanıldı.

Böyle bir dönemde hükümetin kıdem tazminatını gündeme getirmesinin tesadüf olmadığına dikkat çekilen bildiride, “OHAL’in ‘kime ne zararı var’ diyenler, bu ülkede yaşayan milyonlarca emekçiyi, bizleri, kimseden saymadıklarını açıkça ilan ediyor. Anayasal bir hak olan grev hakkının bu kadar uydurma ve ilgisiz nedenlerle işçilerin elinden alınması hukuk dışı olduğu kadar aynı zamanda insanlığa da aykırıdır. Toplu pazarlık düzenine darbe yaparak rafa kaldırmaktır. Bu kararlarla açıkça haksızlığa, adaletsizliğe, sömürüye çanak tutulmakta, zalimin zulmüne ortak olunmaktadır” dendi.

Şişecam işçilerinin haklı mücadelesinin desteklendiği belirtilen bildiride, “Biz, Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi metal işçileri olarak, grev hakkını ayrımsız tüm işçilerin özgürce kullanabilmesi için grevi yasaklanan Şişecam işçisi kardeşlerimizin ve onların sendikası Kristal-İş’in yanındayız. Grev hakkına yönelik emek düşmanı kararları şiddetle kınıyor, grev yasaklarının derhal kaldırılmasını talep ediyoruz” denildi.

İşte Camda Sınıf Tavrı‘nın aktardığı dayanışma eylemlerinden bazı fotoğraflar:

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, ayakta duran insanlar, kalabalık ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 14 kişi, kalabalık ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 4 kişi, ayakta duran insanlar, kalabalık ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 17 kişi, ayakta duran insanlar

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, sahnedeki insanlar ve kalabalık

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar, kalabalık ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 10 kişi, kalabalık ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar, kalabalık ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve ayakta duran insanlar