VİDEO | Aniden girip namaza başladılar: Gericilerden Ayasofya'da 'müze' protestosu

Ayasofya'ya giren iki gerici, tarihi yapının müze olmasını 'protesto' etmek için turistlerin bakışları arasında namaza durdu.

VİDEO | Aniden girip namaza başladılar: Gericilerden Ayasofya'da 'müze' protestosu

Uzun zamandır dincilerin yeniden cami olması için kampanyalar düzenleyip, önünde toplu namazlar kıldığı Ayasofya Müzesi’nde bu kez aynı amaçla ‘namaz’lı protesto düzenlendi. Müzeye giren iki gerici, tarihi yapının müze olmasını ‘protesto’ etmek için turistlerin bakışları arasında namaza durdu.

Kıldıkları namazın ardından güvenlik görevlileri tarafından uzaklaştırılan Güvenlik görevlilerinin müdahalesi ile dışarı çıkarılan şahıslardan birisi, “Dün gece saat 03.00’te Mescid-i Aksa’ya girdi İsrail. Burası müze değil cami. Bunlar Müslüman’a vurulan kilit. Fatih Sultan Mehmet aldı burayı. Burası cami ben namazımı kıldım gidiyorum. Ha Mescid-i Aksa’ya postal ile girilmiş ha buraya ayakkabı ile aynı şey” dedi.

İşte o anlar:

 

Doğu Roma İmparatorluğu (Bizans) döneminde 537 yılında ibadete açılan ve 916 yıl kilise olarak kullanılan Ayasofya, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethiyle camiye çevrilmişti. O tarihten itibaren cami olarak işlev gören yapı, Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte 1935 yılında müze ilan edildi.