VİDEO | AKP'nin 'milis' KHK'sı bunlar için mi: Hepinizi tek tek indireceğiz!

AKP'nin bugün yayımlanan KHK'da yer verdiği bir düzenleme ile resmi görevi olmayanlara 'terör eylemleri'nin bastırılması konusunda yasal koruma vermesi büyük tartışma konusu oldu.

VİDEO | AKP'nin 'milis' KHK'sı bunlar için mi: Hepinizi tek tek indireceğiz!

AKP’nin bugün Resmi Gazete’de yayımladığı KHK kapsamındaki kararname ile, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillere koruma kalkanı getiren düzenlemesi günün en büyük tartışma konusu oldu.

KHK’da yer alan 121. maddede “Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır” ifadeleri yer aldı.

İlgili maddenin sözkonusu birinci fıkrası işe şöyle:

MADDE 37: 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz.

‘DEVAMI NİTELİĞİNDE’ EYLEMLERE KİM KARAR VERECEK?

Düzenlemede yer alan “Darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır” ifadelerindeki “devamı niteliğindeki eylemler”den kastın ne olduğu ile ilgili belirsizlik büyük tepki kaynağı oldu.

‘HEPİNİZİ İNDİRECEĞİZ!’

Öte yandan, AKP’ye destek için kurulan Halk Özel Harekat (HÖH) ve benzeri paramiliter yapılanmalara yasal zırh niteliği taşıdığı yorumları yapılan düzenlemeden kısa bir süre önce sosyal medyada paylaşılan bir görüntü büyük tepki çekmişti. Görüntülerde bir kişinin elindeki silahla tehditler savurduğu görülmüştü.

Elinde silahı savurarak konuşan adam, “Eyy halkım, vatansever halkım, Tayyip Babaya suikast düzenleyeceklermiş. Eyy vatan hainleri size söylüyorum. Bu sefer 15 Temmuz gibi tankların altına kendimizi atmayacağız. Bu sefer topla tüfekle geleceğiz. Hepinizi tek tek indireceğiz. Bundan sonra acımak yok, acımak yok, isterseniz gelin lan, hepinizi indireceğiz aşağıya” cümlelerini sarf etmişti.