Veysi Kaynak: Suriyeliler olmasa fabrikalar durur

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, son dönemde Suriyeli göçmenleri karıştığı gerginlikler ile ilgili konuştu.

Veysi Kaynak: Suriyeliler olmasa fabrikalar durur

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, son dönemde Suriyeli göçmenleri karıştığı gerginlikler ile ilgili olarak ‘sağduyu’ çağrısı yaparken, “Suriyeliler olmazsa düz işçilik yapan yok. Fabrikalarımız durur.” diyerek de konunun patronlar açısından kritik önemini gözler önüne serdi.

Hürriyet’ten Hande Fırat‘a konuşan Kaynak, “Çağrım şudur: Bu insanların geçici süre Türkiye’de olduklarını ve Türkiye’nin geleneklerine uygun olarak ev sahipliği ve büyük fedakârlıklar yaptığını unutmamalıyız.” dedi.

Kaynak’ın açıklamaları şöyle:

“Suç oranları düşük”

“3 milyon 50 bin kişinin içinde elbette suç işleyenler var. Ancak Suriyelilerin suç işleme oranı, bizim kendi vatandaşlarımızın daha düşüktür. Suriye’de güvenli bölgeler oluştukça kendi topraklarına dönerler.

“Fabrikalar durur”

Türkiye 3 milyon insanı beşeri sermaye olarak da görmelidir. 3 milyon insan içinde yüksek tahsilliler, uzmanlar var. Şu anda Kahramanmaraş’ta, Adana’da, Osmaniye’de, Gaziantep’te hatta Ankara’da Ostim’de birçok ilde eğer Suriyeliler olmazsa düz işçilik yapan yok. Fabrikalarımız durur.

“Savaşamazlar”

Şunu duyuyoruz; ‘Bizim askerimiz gidip orada şehit oluyor. Bunlar burada vakit geçiriyorlar.’ Doğrudur ancak yeterli değil. 20 ile 45 yaş arasında herkes savaşabilir ama hiçbiri savaşçı değildir. Savaşçı olabilmesi için eğitilmeleri, donatılmaları lazım. Bunu Türkiye’nin tek başına yapması doğru da değil mümkün de değil. Türkiye bu işe sadece insani bakmaktadır. Türkiye’de 1 milyon 200 bin civarında yardıma muhtaç Suriyeli kadın var. İnsanları görmezlikten gelemeyiz.

“Kışkırtma var”

Açık olarak toplumsal bir kışkırtma olduğunu söyleyebilirim. Provokasyon var. Bu kışkırtmalar, insanları meydana çağırmalar. Önceki gün Ankara Yenimahalle’deki hadise öyle oldu. Çok farklı sosyal medya hesaplarından çağrılar yapıldı. Bu da provokasyon olduğunu gösteriyor. Emniyet siber suçlarla mücadele birimi çalışıyor. Bunlar dışarıdan, provoke edilen, kışkırtılan kötü niyetli girişimler.”