Vergi ve prim borçlarına erteleme: "Herhalde referandumu düşünüyorsunuz?"

Başvuru süresi 25 Kasım 2016'da dolan vergi, prim borçları ve para cezalarıyla ilgili yeni hak getirildi.

Vergi ve prim borçlarına erteleme:

Geçen yıl yürürlüğe giren ve başvuru süresi 25 Kasım 2016’da dolan vergi, prim borçları ve para cezalarıyla ilgili affa başvurup indirimli ödemeyi yapamayanlara yeni hak getirildi.

Meclis Genel Kurulu’nda torba yasaya eklenen maddeyle, yeniden yapılandırmadan yararlananların ocak, şubat, mart ve nisan aylarına ait taksitleri de ertelendi.

Her türlü vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri ve zamları, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti RTÜK idari para cezaları, Yurt-Kur öğrenim ve katkı kredisi ile SGK ve belediyelere olan borçlarını kapsayan yasaya tüm partilerin grup başkanvekillerinin imzasıyla yeni madde eklendi.

“Neden 4 ay?”

Düzenlemenin arka planında referanduma yönelik planın yer aldığını ileri sürüldü. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal’a, “Niye 4 ay? Herhalde referandumu düşünüyorsunuz, bir kaşık bal vermek istiyorsunuz, ama buna kimse kanmayacak” dedi.

Bakan: Vatandaşlar ödeyemedi

Düzenlemenin ayrıntısını anlatan Ağbal şunları söyledi: “Vatandaşlarımızın kasımda peşin veya birinci taksit ödemeleri vardı. Aralıkta da sosyal güvenlik primlerinde ilk taksit ödemeleri vardı. Bir kısım vatandaşlarımız belki ellerinde olmayan imkanlardan dolayı ödeyemediler. Mayısın sonuna kadar peşin veya ek taksit ödeme imkanı bulurlarsa yeniden bu yeniden yapılandırma kanunu hükümlerinden yararlanacaklar. Gerek kasım ayında vergi, gerek aralık ayında sosyal güvenlik primini ödeyen vatandaşlarımız bakımından da ocak, şubat, mart ve nisana tekabül eden vergi, SGK prim ödemelerinin hepsini erteliyoruz.”