Venezuela'daki sağcı muhalefet liderleri şiddet eylemlerini teşvik etmeye devam ediyor

Venezuela’da sağcı muhalefet, sürdürdükleri şiddet eylemlerini devam ettirecekleri yönünde açıklamalar yapıyor.

Venezuela'daki sağcı muhalefet liderleri şiddet eylemlerini teşvik etmeye devam ediyor

Aylardan beri ABD destekli muhalefetin öncülüğünde sokak eylemlerinin gerçekleştiği Venezuela’da sağcı muhalefet, sürdürdükleri şiddet eylemlerini devam ettirecekleri yönünde açıklamalar yapıyor.

Çoğu zaman kamu mal ve mülklerinin yağmalanması, sendika liderlerinin ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro destekçilerinin infaz edilmesi gibi şiddet eylemlerine sahne olan sokak eylemleri, Bolivarcı Devrim’den kurtulmak ve Nicolas Maduro’yu devirmek için ABD destekli sağ muhalefet hareketi tarafından organize ediliyor.

Hatırlanacağı üzere, ülkede toplumsal barışı sağlamak için Kurucu Meclis çağrısı yapılarak yeni bir anayasa yazılacağı açıklanmasına ve tüm muhalefet gruplarına çağrı yapılmasına rağmen ABD destekli muhalefet süreçte yer almayacağını açıklamıştı.

Yeni anayasa yazımı konusunda Venezuelalıların çalışmaları sürerken, öne çıkan muhalefet liderleri, yeni anayasa sürecini reddederek hükümete karşı “tam isyan halinde olma” çağrısında bulundu.

ABD destekli muhalefetin önde gelen liderlerinden Leopoldo Lopez konuyla ilgili yayınladığı video’da gerçekleşen şiddet eylemlerini överek daha fazla eylem çağrısında bulundu.

Telesur’un haberine göre ABD destekli muhalefetin liderlerinden Lopez, “despotik”, ve “tiran” hükümete karşı gerçekleştirilen “isyan, direniş ve protestoların meşru olduğunu” iddia ediyor. Gerçekleşen eylemlerin aynı zamanda “barışçıl” olduğunu da iddia eden Lopez, bu zamana kadar gerçekleşen eylemlerden de övgüyle bahsediyor.

ABD destekli karşı devrimci koalisyon MUD’un bir diğer temsilcisi Julio Borges ise, Venezuela halkını, “komünist” olarak nitelediği Kurucu Meclis’e karşı “tam isyan halinde olma”ya çağırdı.

Hatırlanacağı üzere Leopoldo Lopez, ülkede insanların ölmesine sebep olduğu sokak eylemlerini kışkırttığı için 2015 yılından bu yana hapiste bulunuyor. Kendisini “siyasal mahkum” olarak lanse etmeye çalışan Leopoldo Lopez’in karısı, uluslararası bir kampanya düzenleyerek kocasını hapisten çıkarmak ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu indirmek için lobi çalışmalarına başlamıştı. Bu kapsamda ABD Başkanı Donald Trump ile dahi görüşmüştü. Lopez’in davasına bakan yargıçlardan birisi Caracas’ta infaz edilmişti.