Venezuela'da kritik eşik: Kurucu Meclis referandumu

Venezuela’da 2017 yılının Nisan ayından beri Amerikancı muhalefet, CIA ve bölgedeki diğer işbirlikçi devletler aracılığıyla Bolivarcı devrime ve Maduro’ya bütün gücüyle saldırıyor. Emperyalist saldırılara karşı Venezuela’yı ve Bolivarcı devrimi savunan Maduro ise 30 Temmuz’da Kurucu Meclis için referanduma gitme kararı aldı. 30 Temmuz’da yapılacak referandum sonrasında ülkenin anayasasını yeniden yazacak Kurucu Meclis seçilecek. Kurucu Meclis’in... View Article

Venezuela'da kritik eşik: Kurucu Meclis referandumu

Venezuela’da 2017 yılının Nisan ayından beri Amerikancı muhalefet, CIA ve bölgedeki diğer işbirlikçi devletler aracılığıyla Bolivarcı devrime ve Maduro’ya bütün gücüyle saldırıyor. Emperyalist saldırılara karşı Venezuela’yı ve Bolivarcı devrimi savunan Maduro ise 30 Temmuz’da Kurucu Meclis için referanduma gitme kararı aldı.

30 Temmuz’da yapılacak referandum sonrasında ülkenin anayasasını yeniden yazacak Kurucu Meclis seçilecek. Kurucu Meclis’in 364 üyesi herkes tarafından oylamaya açık olan yerel yönetimlerde oylanarak seçilecek. Geri kalan 184 üye ise yerel gruplar, iş dünyası ve öğrenciler gibi 7 farklı grup arasından seçilecek.

Mevcut anayasa olan Bolivarcı anayasanın 347nci maddesine dayanarak alınan Kurucu Meclis referandumu kararı Amerikancı muhalefet tarafından “hukuksuz” olmakla eleştiriliyor ve Amerikancı muhalefetin büyük çoğunluğunun 30 Temmuz referandumunu boykot etmesi bekleniyor.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı yaptığı açıklama ile referandum öncesi yapılacak bütün gösterileri yasakladığını, yasağa uymayanların 5 ila 10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılacağını belirtti. Venezuela Ulusal Seçim Konseyi ise Amerikancı muhalefetin şiddet tehditlerine karşı vatandaşların oy kullanma hakkını sonuna kadar savunacaklarını ve bulundukları yerde oy kullanamayanların en yakın oy sandığında oy kullanabileceğini belirtti.