Venezuela'da eyalet seçimleri tamamlandı, zafer Maduro'nun!

Venezuela'da gerçekleştirilen eyalet seçimlerini iktidar partisi PSUV kazandı!

Venezuela'da eyalet seçimleri tamamlandı, zafer Maduro'nun!

Venezuela genelinde 22 eyalet valisinin belirleneceği seçimler dün gerçekleştirildi. Toplam 22 eyaletten 17’sini iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) kazandı.

Ülke genelinde gerçekleştirilen eyalet seçimleri için 13,559 oy verme noktası kuruldu. Seçimlerle ilgili konuşan ve halkı oy kullanmaya çağıran Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro “Tek bir olay yok. Seçim sürecinde barış hakim” dedi. Venezuela Başkan Yardımcısı Tareck El Aissami ise “Venezuela’nın kaderini belirleyen şey ABD değil, Venezuela halkıdır. Anayasa’ya olan bağlılığımızı onaylamaya geldik” dedi.

Yaklaşık 18 milyon kayıtlı seçmenin olduğu Venezuela’da eyalet seçimlerine katılım %62 civarında oldu. Bu da yaklaşık 10 milyon kişiye denk geliyor. Oylama sürecinde şeffaflığın sağlanması ve usulsüzlüklerin denetlenmesi için yaklaşık 2.000 yetkili görevlendirildi. Bu yetkililere 70 uluslararası gözlemci de katıldı.

Seçim zaferinın ardından Küba, Nikaragua ve Bolivya, Maduro’yu tebrik etti. CIA destekli Demokratik Birlik Masası (MUD) ise seçim sonuçlarını tanımayarak halkı sokaklara çağırdı.

Venezuela’da 2017 yılının başından beri yalaşık 100 kişinin öldüğü CIA destekli muhalefetin sokak gösterileri ve bizzat ABD tarafından gerçekleştirilen tehditler sebebiyle zor zamanlar geçiren Bolivarcı yönetim 30 Temmuz’da düzenlenen Kurucu Meclis referandumu güven oyu almıştı. Eyalet seçimlerinin de kazanılmış olması Maduro ve PSUV açısından oldukça önemli.