Venezuela'da darbe girişimine karşı "Zamora Planı"

Venezuela lideri Nicolas Maduro, ABD'nin ülkede bir darbe girişimi için yeşil ışık yaktığını ve bunu engellemek için "Zamora Planı"nı devreye soktuklarını duyurdu.

Venezuela'da darbe girişimine karşı

Çarşamba günü başkent Caracas’taki başkanlık sarayı Miraflores’te açıklamalar yapan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ABD’nin Venezuela’da bir darbe girişimi için yeşil ışık yaktığını ve bunu engellemek için “Zamora Planı”nı devreye soktuklarını duyurdu.

Maduro’nun açıklamalarına göre, ABD ve Venezuela’daki Amerikancı muhalefet birlikte bir darbe senaryosu hazırlıyor. Bu senaryoya göre ABD, Venezuela’da şiddet ve ölüm olayları tırmandırılacak, hükümet ise bunlardan sorumlu tutulacak ve ardından Maduro’nun görev süresinin dolduğu 2019’dan önce Amerikancı muhalefet erken seçim için baskı yapacak.

ABD’nin müdahale etmek için yanlış ülkeyi seçtiğini söyleyen Maduro, darbeye ve darbe girişimlerine karşı iç huzuru sağlamak için Zamora Planı’nı devreye soktuğunu belirtti.

Zamora Planı nedir?

Zamora Planı “Olası olumsuz olaylara veya ülkenin güvenliğini tehlikeye sokan dış müdahaleye yanıt vermek için ortak bir stratejik plan” olarak nitelendiriliyor. Ocak ayında yapılan deneme eğitimlerine 120 bin’in üzerinde askeri personel katıldı. Bu plana göre bütün ordu birlikleri başkente erişebilecek şekilde konuşlandırılacak. Aynı zamanda sivillerden oluşan milis grupları ve Bolivarcı gruplar da “şok gücü” olarak kullanılacak.

Amerikancı muhalefet ise Zamora Planı’nın temel amacının “halkı sindirmek” olduğunu düşünüyor.

Maduro yönetiminin sosyalizme doğru devrimci bir cıkış yapmadığı sürece sorunların büyümesi ve tüm dünyayı sarsan Latin Amerika’daki sol yükselişin sekteye uğramasından endişe ediliyor.

Ordu milisleri de yürüdü

Zamora Planı açıklanmadan önce geçtiğimiz pazartesi günü Venezuela’nın başkenti Caracas’ta Bolivarcı Milis güçleri kuruluşunun yedinci yılı sebebiyle bir yürüyüş düzenledi. Bolivarcı Ulusal Silahlı Kuvvetleri (FANB)’nin bir parçası olan ve sivillerden oluşan Bolivarcı Milis güçleri Hugo Chavez tarafından olası iç ve dış tehditlere karşı oluşturulmuştu. Maduro, milislerin sayısının mevcut 100 bin’den 500 bin’e çıkarılması talimatını verdiğini söyledi.

General Motors’a el koyuldu

Öte yandan Venezuela’nın Valencia kentinde bulunan ABD merkezli General Motors işletmesindeki mallara 17 yıl önce açılan bir davanın sonucu olarak mahkeme kararıyla el kondu. Uluslararası bazı medya ajansları da olayın bir ‘hükümet kararı’ olarak duyurdu, ancak Venezuela basınına göre karar, Zulia eyaleti Ticaret Mahkemesi tarafından verildi.

Sputnik’in haberine göre Venezuela İçişleri Bakanlığı el koyma işlemi hakkında henüz bir bilgi verilmedi. General Motors ise “tüm yasal haklarını” kullanacaklarını belirtti.