Venezuela'da anayasa değişikliği nasıl gerçekleşecek?

Bir süredir ABD destekli muhalefetin ülkede şiddet eylemlerini sürdürdüğü Venezuela’da yeni anayasa değişikliği gündemde.

Venezuela'da anayasa değişikliği nasıl gerçekleşecek?

ABD destekli muhalefetin ülkede şiddet eylemlerini sürdürdüğü Venezuela’da, toplumsal barışın sağlanabilmesi için yeni anayasa değişikliği gündemde.

Telesur‘un haberine göre, burjuva Batı medyası tarafından diktatörlükle suçlanan Nicolas Maduro’nun Devlet Başkanı olduğu Venezuela, ABD destekli muhalefetin şiddet eylemlerini boşa çıkartmak için yeni bir anayasa yazımı için kolları sıvadı. Anayasanın hazırlanma ve onaylama süreci ise, ülkemizde yakın zamanda gerçekleşen anayasa değişikliğinin hazırlanma (daha doğrusu dayatılma) sürecinden oldukça farklı gelişiyor.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz aylarda Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, yeni anayasanın yazılması için Kurucu Meclis’i göreve çağırdığını açıklamıştı.

Ülkenin en yüksek seçim organı olan Ulusal Seçim Konseyi’nin (CNE) talimatı doğrultusunda kurulacak olan Kurucu Meclis’e temsilci olarak girebilmek için ülke çapında başvurular alınıyor. Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Başkanı Tibisay Lucena’nın yaptığı açıklamaya göre, Kurucu Meclis 545 temsilciden oluşacak. Kurucu Meclis’te yer alacak olan koltukların 364’ünün bölgesel temsilcilerden oluşacağı, 168’inin ise işçilerden, köylülerden, engelli vatandaşlardan, öğrencilerden, emeklilerden, sanayicilerden ve ülkede bulunan 8 yerli topluluk temsilcilerinden oluşacağı belirtildi.

Kurucu Meclis’te temsilci olarak yer alabilmek için bölgesel adayların seçmenlerin %3’ünden “onay” alması gerekirken, işçi, köylü ve öğrenci gibi farklı toplumsal bölümlerden temsilci olabilmek için ise 500 ile 1000 arasında “onay” alınması gerekiyor.

Venezuela’da hali hazırda geçerli olan anayasa, 1999 yılında kabul edilmişti. Kurucu Meclis’in hazırlayacağı Anayasa taslağının 30 Temmuz’da onaya sunulacağı tahmin ediliyor.