Venezuela halkı bağımsızlığına sahip çıkmak için sokaklara döküldü

Venezuela halkı Kurucu Meclis'e destek vermek için sokaklardaydı.

Venezuela halkı bağımsızlığına sahip çıkmak için sokaklara döküldü

Venezuela’daki halk örgütleri ve işçi örgütleri, başkent Caracas’ta toplanarak Ulusal Kurucu Meclisi’ne destek vermek, ülkesinin bağımsızlığına sahip çıkmak ve şiddet eylemlerinin son bulması için geniş çaplı bir eylem yaptı.

Telesur’a demeç veren eylem katılımcılarından Henry Bello, seçilen Kurucuc Meclis’in Venezuela halkının barış ve diyalog talebini yerine getirmesi konusunda sorumluluk alması gerektiğini belirtti.

Gerçekleşen eylemin düzenleyicileri arasında olan Maigualinda Mijares ise, “Kanun çerçevesinde sağcı şiddet eylemlerini cezalandırma vakti geldi” diye konuştu. Aynı zamanda ülkesindeki ABD destekli muhalefeti, “güç kullanarak iktidarı ele geçirmeye çalışanlar” olarak niteledi.

Eyleme katılan Ulusal Kurucu Meclisi (ANC) Başkanı Delcy Rodriguez ise, Kurucu Meclis ile birlikte Venezuela’nın yaralarını saracağını belirterek, “Şiddet uygulayanlara, faşistlere ve halka karşı ekonomik savaş açanlara karşı adalet sağlanacaktır” diye konutşu.

Venezuela halkının demokratik ve özgür bir şekilde katılımıyla gerçekleşen ve ülkedeki sağcı ve serbest piyasa yanlısı Amerikan destekli muhalefetin yenilgisiyle sonuçlanan seçimler, ABD tarafından “gayri meşru” ilan edilmiş, Meclis’e seçilen temsilcilerin göreve başlamaması belirtilmiş ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro “diktatör” ilan edilmişti.

30 Temmuz günü 8 milyondan fazla Venezuelalının oy vererek oluşturduğu Kurucu Meclis, 545 kişiden oluşuyor. Meclis öğrenci, köylü, yerli halk, işçi, emekli gibi farklı toplumsal gruplardan oluşan çok sayıda temsilciye sahip olmasıyla dünya üzerindeki birçok burjuva demokrasisinden daha gelişkin bir yapıya sahip.