Venezuela direniyor

Venezuela'da son haftalarda yaşananlar ile ilgili bir değerlendirme yazısı.

Venezuela direniyor

ABD ve işbirlikçilerinin tüm tehditlerine ve provokasyonlarına karşı emekçiler geri adım atmıyor.

Venezuela, Amerikancı muhalefetin sokaktaki şiddet hareketleri ve ABD öncülüğünde bölgedeki sağcı hükümetlerin tehditleriyle karşı karşıya. Son seçimlerde Amerikancı muhalefetin meclis çoğunluğunu ele geçirmesinin ardından Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu devirmek için her yolun denendiği Venezuela’da “Kurucu Meclis” toplandı.

Sağcıların umudu Amerikan müdahalesinde

Petrol fiyatlarının ucuzlaması nedeniyle ciddi ekonomik sorunlar yaşayan Venezuela’da kamu kuruluşlarının, aşevlerinin ateşe verilmesi, Bolivarcı iktidarı destekleyen halk önderlerinin ve sendika liderlerinin öldürülmesi, Amerikancı-sağcı MUD hareketi ile bağlantılı olan patronların üretimi durdurma amacıyla işçileri greve zorlayarak giriştikleri ekonomik sabotaj girişimleri bu şiddet eylemlerinin bazı örneklerini teşkil ediyor.

Son olarak, 1 Mayıs öncesinde Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) üyesi sendika lideri Esmin Ramirez öldürüldü.

Gerçekleşen eylemlerde sürekli olarak “ABD göreve” çağrıları yapılırken ABD’nin bölgedeki diğer sağcı hükümetlerin de desteğiyle Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) üzerinden Venezuela üzerinde baskı uyguluyor.

OAS’den çıkan Venezuela’da “Kurucu Meclis” toplandı

Venezuela bu adımlara karşılık OAS’den ayrıldığını ve Amerikan otomotiv şirketi General Motors’un ülkedeki fabrikasını kamulaştırdığını açıklarken Maduro ise ülkedeki siyasi krizi çözmek için Kurucu Meclis’i toplantıya çağırdı. Amerikancı muhalefet temsilcilerine özel çağrı yapılmasına rağmen MUD temsilcileri toplantıya katılmadı.

Maduro, “Devrim yolunda yürümemiz gerektiğinden eminim. Biz bazı korkakların verdiği Bolivarcı Devrimin geleceğini kimseye vermeyeceğiz” diyerek mücadele çağrısında bulunmayı sürdürürken Venezuela Komünist Partisi ise ülkedeki Amerikancı sağcı muhalefetin şiddet eylemlerine başvurduğu ve Bolivarcı rejimi tehdit ettiği vurgulanarak, yurtsever askerler ve halka ülkeyi bu güçlere bırakmama çağrısı yaptı.

Venezuela’da çıkış yolu sosyalizm

Venezuela’nın Bolivarcı devrimin ilerletilerek sosyalizmin inşasına hala girişmemiş olması ülkedeki patronlara ve Amerikancılara cesaret verirken yaşanan ekonomik sıkıntılar da muhalefete manipülasyon imkanı sağlıyor. Venezuela, yaklaşık 20 senedir yürüdüğü Bolivarcı yolda bugün bir yol ayrımına gelmiş bulunmakta. Ya burjuvazinin yaptığı baskılara dayanamayıp “beyaz bayrak” açacak, ya da sömürücü patron sınıfından ve ABD emperyalizminin ülkeye müdahalelerinden nihai olarak kurtulabilmek için sosyalizme doğru bir yol örecek.