Validen bu fotoğrafa savunma!

Plajda içki içtikleri için gözaltına alınıp karakola götürülen kadınlar hakkında Zonguldak'ın valisinden açıklama geldi.

Validen bu fotoğrafa savunma!

Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Zonguldak Belediyesi’ne bağlı Kapuz Plajı’nda kadınların içki içtikleri gerekçesiyle gözaltına alınmasına ilişkin, “Polis, görevi çerçevesinde davranmıştır. Basit ve sade bir konudur” dedi.

Kapuz Plajı’nda incelemelerde bulunan Vali Çınar, burada gazetecilerin “Plajda alkol alan kadın doktorların gözaltına alındığı ulusal ve yerel medyaya yansıdı. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?” sorusuna “Aslında bunu konuşmaya değer bir konu olarak görmüyorum. Son derece basit, küçük, her zaman her yerde yaşanabilen bir olay.” diye yanıt verdi.

“Fotoğrafı, arkadaşların sanat kabiliyetine yormak lazım”

Karakola götürülerek göz altına kadınların ‘bölgede insanları rahatsız ettikleri’nin öne sürülmesi üzerine polis ekiplerinin geldiğini belirten Çınar, şunları kaydetti:

“İhbara, Yunus dediğimiz ekiplerimiz yönlendiriliyor. Ekiplerimizin bir ikisi buraya geliyor. Bayan arkadaşların alkol aldığını ve çevreyi rahatsız ettiklerine şahit oluyorlar. Konu tamamen budur. Bunu belki zabıta da halledebilirdi. Ama polis kendisine gelen ihbarı değerlendirmek zorundadır. İhbarın ne olduğu, özellikle de bayan olduğu ihbarda söylenmemiştir. Polisimiz görevini yapmıştır. Son derece nezaket içerisinde de görevini ifa etmiştir. Ama evet, sanki bir iki bayanın plajda başında dikilmiş polisler görüntüsünü, fotoğrafı çeken arkadaşların sanat kabiliyetine yormak lazım. Görüntü itibariyle rahatsız edici bir durum olsa da olayın içeriği itibariyle polisin rutin bir işidir ve görevini yapmıştır. Önemli olan halkımızın huzurudur. Polisimiz de bu görevi ifa etmiştir.”

İçki içmeye ‘ayıp’lı davranış muamelesi

Çınar açıklamasının devamında ise, önce söylediğinin aksine plajda alkol almanın yasak olduğuna dair belediyenin astığı tabela olduğunu hatırlatırken, ağzındaki baklayı “Kimse burada içki içilmesini istemez” diyerek çıkardı. “Burada çocukların olduğu aileler var” diyen valinin içki içmeyi ‘ayıp’lı bir davranış gibi göstermeye çalışması dikkat çekti.

Çınar’ın sözleri şöyle:

“Türkiye’de hep ideolojik bir bakışa, maalesef bağnazlık seviyesinde karşı fikre tahammül edememe şeklinde bir anlayış yaygın olduğu için. CHP Belediyesi’nin de astığı bir tabeladır. Elbette burada toplumun huzurunun sağlanması belediyemizin de görevidir. İnsanlar içerisinde ve küçük yaşta çocukların olduğu aileler var. Kimse burada içki içilmesini istemez. Burada içki içmek veya içkili gelmek yasak mı değil mi ona zaten polis karışmamıştır. Buraya girip çıkan hiç kimse kimlik veya alkol kontrolüne tabii tutulmuyor. Polis, görevi çerçevesinde davranmıştır. Bir adım daha ileri gidersek, içki içti diye kontrol edilme durumu yok. İhbar üzerine bu arkadaşların sarhoşluk seviyesinde, belki bir tanesinin olmayabilir onu bilmiyorum, burada toplumu rahatsız ettiği anlaşılmış ve dolayısıyla polis görevini yapmıştır. Basit ve sade bir konudur.”

Zonguldak Belediyesinin işlettiği Kapuz Plajı’nda, 12 Eylül’de alkol aldığı belirtilen 2 kadın doktor karakola götürülmüş, çevreyi rahatsız ettikleri gerekçesiyle de para cezası uygulanmıştı.