Ulusal bayramlara 'Yeni Türkiye' ayarı: MEB'in çizelgesinde 29 Ekim, 23 Nisan, 19 Mayıs yok!

MEB'in okullara bu sene okullara gönderdiği "belirli gün ve haftalar" çizelgesinde ulusal bayramlar yer almıyor.

Ulusal bayramlara 'Yeni Türkiye' ayarı: MEB'in çizelgesinde 29 Ekim, 23 Nisan, 19 Mayıs yok!

AKP gericiliği Cumhuriyet ve Atatürk’le olan hesaplaşmasını ulusal bayramları ortadan kaldırmaya yönelik hamlelere kadar vardırdı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu sene okullara gönderdiği “belirli gün ve haftalar çizelgesi”nde artık 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yer almıyor.

Odatv‘de yer alan habere göre, çizelgeye milli bayramların yerine 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ve İstanbul’un Fethi gibi programlar dahil edildi.

Söz konusu değişiklik, 8 Haziran 2017 tarihinde yürürlüğe giren “Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği” ile “Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Ve Orta Öğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği”ve “Milli Eğitim Bakanlığı Sosyal ve Kültürel Yarışmalar Yönetmeliği”nin yürürlükten kaldırılmasıyla gerçekleştirildi.

Bu değişikliğe Eğitim-iş dava açtı. Bir açıklama yapan eğitimciler, “Bu doğrultuda da Sendikamızca Danıştay nezdinde Yönetmeliğin ilgili düzenlemelerinin iptali talebi ile dava açılmıştır” dedi.

Konuya ilişkin konuşan Eğitim İş Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Maksut Balmuk ise “Bu eğitim öğretim yılından itibaren kutlu doğum, kütul amare,15 Temmuz okullarda kutlanacak günler arasında ama ulusal Bayramlar yok” dedi. Balmuk, ulusal bayramların okullarda kutlanmasına ilişkin hiçbir düzenleme kalmadığını belirterek, “Sorsanız derler ki olur mu ulusal Bayramlar ile ilgili kanun var. Evet doğru kanun var ama kanunun hiçbir yerinde ulusal bayramlar okullarda kutlanacak ibaresi yok” ifadelerini kullandı.

“Sonu hezimet”

Maksut Balmuk ulusal bayramların “keyfe keder” duruma getirildiği belirterek “her şey yok ediliyor” tepkisini gösterdi ve şunları söyledi:

“Bugün listeye konulan 15 Temmuz’da hain, ahlaksız, işbirlikçi, din sömürücüsü bir yapı darbe girişiminde bulundu. Tüm kurumlarına sızdığı, adeta ele geçirdiği devleti işbirlikçileri ile yok etmek için adım atmışken, 19 Mayıs’ ta paylaşılan devleti geri almak için Samsun’dan milli mücadele başlatılmış, 23 Nisan da emperyalist güçlerce işgal edilen, bağımsızlığı elinden alınan bir millet kaderi için toplanmıştır. Ya da 29 Ekim de halkın egemenliğini esas alan Cumhuriyet rejim kabul edilmiştir. Devleti yönetenler artık akıllarını başlarına almak zorundadırlar. Yaptıkları her hata, yıkmaya çalıştıkları her değer, yoketmek için uğraştıkları her cumhuriyet kazanımı dün kendilerini kandıranlara hizmettir. Bu hizmetin sonu da hezimettir. Düzenleme derhal geri getirilmeli en azından hızlı bir şekilden bir genelge yayınlanmalıdır. Aksi halde Atatürk’ün devrimlerinin savunucusu öğretmenlerle bugünleri hem de okullarda biz örgütlenmekten geri durmayacağız.”

İşte o çizelge: