'Ucuz et' için zengin edilecek ilk şirketler belli oldu: BİM ve A-101!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 'ucuz et' çalışmasıyla ilgili olarak A-101 ve BİM'le anlaştı.

'Ucuz et' için zengin edilecek ilk şirketler belli oldu: BİM ve A-101!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ‘ucuz et’ çalışmasıyla ilgili olarak anlaşılan ilk iki şirketin AKP ile yakın ilişkileri bilinen market tekeli A-101 ve BİM olduğu açıklandı.

Bakanlığın ilgili kuruluşu olan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’nün, vatandaşların et ihtiyaçlarını uygun fiyatla karşılayabilmeleri için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdürüldüğü belirtilirken, sözkonusu firmalarla yapılan anlaşmaya ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

“Yapılan değerlendirme neticesinde A101 ve BİM firmalarının başvurularının, belirlediğimiz kriterlere uygun olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu iki firmayla sözleşmeler imzalanmıştır. Sözleşme gereği, bu firmalara Kurumumuzdan karkas et sevkiyat işlemlerine bugün itibariyle başlanacaktır. Bu karkas etler, firmalar tarafından kuşbaşı ve kıyma haline getirilip en kısa sürede yarımşar kilogramlık MAP ambalajlı şekilde satışa sunulacaktır. Firmalar; 81 ildeki bütün marketlerinde, Kurumumuzdan aldıkları dana karkas etlerden ürettikleri kıymayı 29 liradan ve kuşbaşını 31 liradan taze olarak satışa sunacaklardır. Bu ürünlerin şoklanmış veya don olarak satışı yapılmayacaktır. Söz konusu marketler, sözleşme kapsamında belirtilen fiyatların ve ürünlerin dışında taze kıyma ve kuşbaşı satışı yapmayacaktır. Vatandaşlarımıza uygun fiyatlı et temin edilmesi yönündeki çalışmalarımız devam edecektir.”

AKP’nin tekelleri

Ucuz et için anlaşma yapılan firmalardan A-101, AKP’ye yakınlığıyla biliniyor. A-101 Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı AKP’li Turgut Aydın, Gülen cemaatine yönelik geçtiğimiz yıl yapılan operasyonlarda gözaltına alınmıştı. Ancak operasyonlar kapsamında gözaltına alınan bir çok patron gibi Aydın da, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.

A-101’den daha eski ve yaygın ağıyla BİM ise, patronu Latif Topbaş’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile doğrudan ilişkileriyle biliniyor. Erdoğan, Yıldız Holding Başkan Yardımcısı Ali Ülker’in kayınpederi ve tartışmalı Urla villalarının sahibi olan Topbaş’tan “çok yakın bir aile dostum” diye bahsetmişti.

Öte yandan BİM’in 2016 net kârı yüzde 15 artışla 670.9 milyon lira olmuş, 2016 hasılatı da yüzde 15 artışla 20.1 milyar lira olarak gerçekleşmişti.