Türkiye'nin Rakka planı beli oldu: "ABD kiminle yapacak?"

Hürriyet'in AKP'ye yakın yazarı Abdulkadir Selvi, Rakka operasyonuna ilişkin Türkiye'nin planını aktardı.

Türkiye'nin Rakka planı beli oldu:

Türkiye’nin ‘Fırat Kalkanı’ operasyonu çerçevesinde Suriye’nin El Bab bölgesinde operasyonları devam ederken, “IŞİD’in Suriye’deki merkezi” konumundaki Rakka kentine yapılacak operasyona ilişkin Türk tarafının ABD’ye sunduğu planın ana hatları ortaya çıktı.

Hürriyet‘in AKP’ye yakın yazarı Abdulkadir Selvi, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile ABD Genelkurmay Başkanı James Dunford’un görüşmesinde Türkiye’nin sunduğu Rakka planına ilişkin henüz taslak halinde olduğu belirtilen ayrıntıları paylaştı.

“Türkiye YPG seçeneğini kesin bir dille reddediyor. Rakka operasyonunun planlama boyutu devam ediyor ama asıl önemli olan irade. ABD bizimle mi yapacak, yoksa PYD-YPG ile mi?” diyen Selvi’nin aktardığına göre, ABD ile YPG konusundaki anlaşmazlık devam ederken, Türkiye olası bir operasyonda kara güçlerinin ana bölümünü cihatçı ÖSO ve YPG’nin öncülüğündeki SDG gruplarından seçilmiş Arap unsurlarından oluşmasını istiyor. Öte yandan TSK’nın da Rakka operasyonuna El Bab’dakinden çok daha fazla kara gücü ile katılacağı belirtiliyor.

Selvi’nin “İncirlik’te ne konuşuldu?” başlıklı yazısının o bölümü şöyle:

“Peki, Türkiye’nin Rakka planı ne? Henüz taslak halinde. Çünkü ABD, Rakka operasyonunu birlikte yapmaya karar verirse, o zaman plana son şekli birlikte verilecek. Akçakale-Tel Abyad’dan geçen 54 kilometre uzunluğunda, 1 kilometre genişliğinde, yol güvenliği garanti altına alınmış bir hat öngörülüyor. Taslak planın detayları şöyle:

1- Türkiye ve ABD, operasyona yoğun hava desteği sağlayacak. Karadan girmeyecek, havadan yoğun bombardıman yapacak. Bu hiç kara gücümüz olmayacağı anlamına gelmiyor. El Bab’da 180-200 arası Özel Kuvvetler, 2.200 civarında kara birliğimiz yer almıştı. 3 bin ÖSO unsuru görev yapmıştı. Tabii Rakka, El Bab’la kıyaslanmayacak ölçüde büyük. Rakka’nın büyüklüğüne uygun bir kara unsuru görev yapacak.

2- Operasyonun kara gücünü 10 bin civarındaki ÖSO birlikleri ile ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri arasından seçilmiş yerel Arap unsurlar oluşturacak.

3- Kara gücünü Türk ve ABD özel kuvvetleri sevk ve idare edecek. Rakka operasyonunun püf noktasını, YPG’nin durumu oluşturuyor. YPG dışarıda kalacak mı, kalmayacak mı? YPG konusu kırmızı çizgimiz. Ama ABD’nin uzun süredir yatırım yaptığı YPG konusundaki ısrarı bitmiş değil. İncirlik’teki görüşmede de rahatsız edici bir öneri getiriyorlar. YPG, Rakka’ya Koalisyon’dan bağımsız olarak doğudan girsin, ÖSO birlikleri ise kuzeyden güneye doğru ilerlesin. Türkiye YPG seçeneğini kesin bir dille reddediyor. Rakka operasyonunun planlama boyutu devam ediyor ama asıl önemli olan irade. ABD bizimle mi yapacak, yoksa PYD-YPG ile mi?”