Türkiye'nin AİHM adayları 'yetersizlikleri' nedeniyle reddedildi

AİHM'de görev yapacak Türk yargıcın seçimi için Avrupa Konseyi'ne ilettilen liste reddedildi. 

Türkiye'nin AİHM adayları 'yetersizlikleri' nedeniyle reddedildi

Hükümet’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) görev yapacak yeni Türk yargıcın seçimi için Avrupa Konseyi’ne ilettiği liste ‘adayların yetersizliği’ nedeniyle reddedildi.

DW Türkçe’den Kayhan Karaca‘nın aktardığına göre, AİHM yargıçlarının seçiminde adaylarla mülakatı gerçekleştiren Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) AİHM Yargıçlarını Seçme Komisyonu, Ankara’nın gönderdiği listedeki üç adayı Strasbourg Mahkemesi yargıçlığı için ‘yeterli’ bulmadı. Kararın gerekçesi hakkında resmi bir açıklama yapılmadı.

Esas seçimi yapacak olan AKPM’ye Türk hükümetinden yeni bir liste göndermesi çağrısında bulunuldu. Ankara listedeki adayların ‘yeterli derecede kalifiye olmadıklarına’ dair ilk elemeyi yapan Danışma Paneli’nin telkinlerini dikkate almayıp listede ısrar etmiş ve adayların mülakata alınmasını istemişti.

Adaylar kim?

Ankara, AİHM yargıçlığı için Fadile Arslan, Basri Bağcı ve Ergin Ergül’ü aday göstermişti. 1971 Elazığ doğumlu Famile Arslan aynı zamanda Hollanda vatandaşı ve tüm hukuk kariyerini Hollanda’da yapmış bir avukat. Uzun süre Hollanda İslam Konseyi üyeliği yaptı. Bir dönem Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunan 1967 Ankara doğumlu Basri Bağcı şu anda Yargıtay üyeliği yapıyor. Diğer aday Ergin Ergül ise Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı yapıyor. Mevlana hakkında yayımlanmış kitapları var.